Μελετίου Μάριος

Image

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1948. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και έκανε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο στη Λευκωσία και στο Royal School of Music. Ήταν από τους δημιουργούς του νεανικού συγκροτήματος Aces (1966-1968) στο οποίο έπαιζε αρχικά κιθάρα κι αργότερα μπάσο, πιάνο και όργανο. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε δική του σταδιοδρομία εμφανιζόμενος σε διάφορες εκδηλώσεις. Από το 1978 και για οκτώ συνεχή χρόνια ετοίμαζε για την κυπριακή τηλεόραση χριστουγεννιάτικα προγράμματα.

 

Με τη σύνθεση άρχισε να ασχολείται σε πολύ νεαρή ηλικία, όμως οι πρώτοι του δίσκοι κυκλοφόρησαν το 1971, με τραγούδια στα αγγλικά, με ξένους και Κυπρίους τραγουδιστές. Το 1979 άρχισε να κυκλοφορεί τραγούδια στα ελληνικά, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες (Τώρα που σ’ αγαπώ, Μαζί για πάντα, Νά’ξερες, Τώρα που φεύγεις, Ένοχος ο ταξιτζής, Θα περιμένω, Είσαι καρδιά παμπέσα κ.α.). Την άνοιξη του 1986, στον Β΄ Διαγωνισμό Μεσογειακού Τραγουδιού, στο Παλέρμο της Ιταλίας, κέρδισε την τέταρτη θέση με το τραγούδι Νά’ξερες και ερμηνευτή τον Γιάννη Ιωάννου. Το 1989 ο Μάριος Μελετίου αντιπροσώπευσε την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι του Απόψε ας βρεθούμε, σε στίχους της συζύγου του Έφης Μελετίου και με ερμηνευτές τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Φανή Πολυμέρη, που πήρε την 11η θέση. Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς Κυπρίους και Ελλαδίτες τραγουδιστές, όπως:  Δάκη, Πασχάλη, Πέτρο Γαϊτάνο, Κωνσταντίνα, Διονύση Θεοδόση, Άντρη Κωνσταντίνου, Ζιανέτ Καπούγια, Γιάννη Σαββιδάκη, Φανή Πολυμέρη, Αλέξια, Αντώνη Κουτρούπη κ.α. 

 

Από το 1968 άρχισε να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός μουσικών προγραμμάτων.Πέρασε από όλες τις βαθμίδες των ραδιοφωνικών προγραμμάτων και σήμερα (2009) κατέχει τη θέση του πρώτου λειτουργού Ραδιοφωνικών και Μουσικών  Προγραμμάτων.   

 

Το 2000  ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει τη Λαϊκή Ορχήστρα ΡΙΚ, δίνοντας πλήθος παραστάσεων. Μέχρι το 2009 έδωσε 110 συναυλίες σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό Ο Μάριος Μελετίου συνέθεσε επίσης αριθμό λαϊκών ορατορίων με ποίηση Κυπρίων ποιητών. Από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ ακούστηκαν κατά καιρούς και πολλά τραγούδια του Μάριου Μελετίου. Επίσης, ο συνθέτης έχει γράψει τη μουσική επένδυση σε αρκετά ντοκυμανταίρ του ΡΙΚ,θεατρικά τηλεοπτικά έργα, τηλεοπτικές σειρές, κυπριακά σκετς κλπ.  Έχει  συνθέσει κατά καιρούς  και δεκάδες  τηλεοπτικά και  ραδιοφωνικά  σήματα για  το ΡΙΚ. 

 

Το 1997 έδωσε συναυλία στο  Ηρώδειο, στην Αθήνα, με την  «Ορχήστρα ποικίλης μουσικής» και τη χορωδία της ΕΡΤ, με ερμηνεύτρια την Αλέξια με το «Λαϊκό Συμφωνικό Ορατόριο» Αμμόχωστος Λεμονανθούσα μου Κυρά σε ποίηση και στίχους της Κλαίρης Αγγελίδου. 

Ένα άλλο μεγάλο μουσικό  έργο του  Μάριου Μελετίου είναι  το «Λαϊκό Συμφωνικό  Ορατόριο»  Ωδή στον Άη Κασσιανό  που  παρουσιάστηκε  το 2006 στο  Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου  με σολίστ το Πέτρο Γαϊτάνο.