Μικελλίδης Ανδρέας

Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Ψυχίατρος, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Μαϊου 1913 και πέθανε το 1986. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1931 και τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

 

Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία της βρετανικής κυβέρνησης ακολούθησε μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με ειδίκευση στη νευρολογία και στην ψυχολογία (1945-1947). Την περίοδο 1947-1965 διετέλεσε υπεύθυνος των κυβερνητικών Ψυχιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου. Υπήρξε εκ των ιδρυτών της Σχολής Ασκησίμων Παίδων στη Λευκωσία το 1960 και της Παγκύπριας Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής της οποίας αποτέλεσε και πρόεδρος. Επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καθυστερημένων Παίδων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Τυφλών. Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «Ιπποκράτης». 

 

 

Β΄ Παγκόσμιος

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στο Κυπριακό Σύνταγμα ως αξιωματικός στην Ελλάδα και στη Βόρειο Αφρική. Συνελήφθη αιχμάλωτος και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία. Για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο του απενεμήθη η βρετανική διάκριση Ο.Β.Ε. Υπηρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Υπουργός

Στις 8 Αυγούστου 1974 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο που σχημάτισε τότε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Συνέχισε να υπηρετεί ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από το εξωτερικό, όπου είχε καταφύγει μετά το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 1974. Στις 5 Οκτωβρίου 1976 ο Α. Μικελλίδης μετακινήθηκε στη θέση του υπουργού Υγείας, στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 9 Μαρτίου 1980.

 

Αθλητισμός 

Ο Ανδρέας Μικελλίδης ασχολήθηκε επίσης, από τα μαθητικά του χρόνια, με τον αθλητισμό και διακρίθηκε τόσο σε Παγκύπριους αγώνες ανδρών όσο και σε αγώνες μαθητών.

 

Το 1931 κατέρριψε την κυπριακή επίδοση στον δρόμο 200 μ. (23''.4) και αυτή της λιθοβολίας (16,95 μ.). Το 1939 δημιούργησε νέα επίδοση στη σφαιροβολία (12,79 μ.) και βελτίωσε τη δική του της λιθοβολίας με 20,05 μ. που υφίστατο μέχρι το 1975. Κέρδισε πρώτες νίκες σε Παγκύπριους αγώνες το 1931 (200 μ.) και το 1939 και 1940 (σφαιροβολία - λιθοβολία), το δε 1947 κέρδισε δεύτερη νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες (λιθοβολία).

 

Σπάνια αθλητής-επιστήμονας συνέχισε ν' αθλείται για τόσο μακροχρόνιο διάστημα, από τη μαθητική του ζωή μέχρι την εποχή της απόλυτης επαγγελματικής του καθιερώσεως. Υπήρξε μοναδική περίπτωση αθλητή που υπηρέτησε ταυτόχρονα, λόγω της μεγίστης εκτιμήσεως που έχαιρε, και σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου (Τ.Ε.Σ.Κ.) που δημιουργήθηκε το 1947. Παράλληλα με τον κλασσικό αθλητισμό, στον οποίο διακρίθηκε σ' όλα τα αγωνίσματα (δρόμους, άλματα, βολές, δρόμους με εμπόδια), ασχολήθηκε και με τη σκοποβολή. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Τ.Ε.ΣΚ.Ο.Ε.) από το 1970 ως το 1983, χρόνο που δημιουργήθηκε η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου, της οποίας υπήρξε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του το 1986.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια