Παφίτης Θεόδωρος

Image

Κυπρο- Βρετανός επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 24 Σεπτεμβρίου 1959, το δεύτερο από τα τρία αδέλφια, με τον μεγαλύτερο αδελφό Μαρίνο και τον μικρότερο αδελφό Γιώργο. Όταν ήταν εννιά χρονών  εγκατέλειψε την Κύπρο με την οικογένειά του η οποία μετανάστευσε στην Αγγλία όπου εγκαταστάθηκε στην περιοχή Old Trafford -Greater Manchester.

Ο πατέρας του αγόρασε στη συνέχεια ένα σπίτι στην περιοχή Gorton όπου έζησε για τρία χρόνια, φοιτώντας στο σχολείο της περιοχής, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο. Φοίτησε στο Ambler Primary School στο Islington και το Woodberry Down Computing School στο Manor House. Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες πολύ νωρίς.  Όταν ήταν 15 χρονών, κλήθηκε να αναλάβει μία μικρή καντίνα στο σχολείο όπου φοιτούσε, βγάζοντας έτσι το χαρτζιλίκι του. Η καντίνα αύξησε σιγά σιγά τα κέρδη της και ο Θίο αντιλήφθηκε την κλίση που είχε στις αγοραπωλησίες.

 

Μετά το σχολείο η πρώτη του δουλειά ήταν «tea boy», όπως και χιλιάδες συνομήλικοι του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αρχειοθέτης σε ασφαλιστική εταιρεία. Μετά από κάποιο διάστημα που εργάστηκε ως βοηθός πωλητή σε κατάστημα το οποίο πουλούσε πανάκριβα ελβετικά ρολόγια, επιχείρησε να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Ξεκίνησε να πουλά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ εξαιτίας αυτού έμαθε να διαβάζει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και να μαθαίνει πως λειτουργεί το παζάρι. Μαζί με ένα φίλο του ίδρυσαν εταιρεία χρηματοδότησης ακινήτων. Τη δεκαετία του ΄80 οι τιμές των ακινήτων απογειώθηκαν και έτσι έβγαλε τα πρώτα μεγάλα κέρδη.

 

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με εταιρεία χαρτικών ειδών και ταυτόχρονα, αγόρασε μετοχές της διεθνούς φήμης εταιρείας εσωρούχων. Το 2006 έκανε τη μεγάλη συμφωνία και πούλησε το μερίδιό του από τα καταστήματα της αλυσίδας εσωρούχων στη Μεγάλη Βρετανία κερδίζοντας 100 εκατομμύρια αγγλικές λίρες.

Ο Θεόδωρος Παφίτης μέχρι το 2014, είχε δημιουργήσει έναν όμιλο λιανικών πωλήσεων που δραστηριοποιείται σε διάφορα αντικείμενα και συνολικά διέθετε 349 καταστήματα, με 3.600 υπαλλήλους και 28.000.000 πελάτες κάθε χρόνο.

 

Το ποδόσφαιρο

Από το 1997 μέχρι το 2005, ο Παφίτης διετέλεσε πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλγουολ. Επί των ημερών του η αγγλική ομάδα αγωνίστηκε στον τελικό του αγγλικού κυπέλλου (FA Cup) και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Europa League). Η περιουσία του σήμερα υπολογίζεται στα 210 εκ. λίρες, ενώ πολλές φορές έχει εμφανιστεί σε γνωστά τηλεοπτικά σόου.