Μπουζάκι

Image

Λέγεται και καλλιά (η). Μεσημβριάνθεμον το κρυστάλλινον (Mesembryanthemum crystallinum). Οικογένεια Αειζωωδών (Aizoaceae). Πρόκειται για σπανιότατο για την Κύπρο αυτοφυές φυτό. Εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 1988 σε παραλιακή τοποθεσία κοντά στη Λάρνακα, ενώ η προηγούμενη φορά κατά την οποία αναφέρεται ότι είχε εντοπιστεί στην Κύπρο, και πάλι στην περιοχή της Λάρνακας, ήταν το 1862 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Kotschy.

 

Πρόκειται για φυτό ετήσιο και σαρκώδες, που αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 50 εκατοστόμετρα περίπου. Δίνει ωραία ακτινόμορφα ρόδινα και άσπρα άνθη που ανοίγουν κατά τις μεσημβρινές ώρες (γι’ αυτό και η ονομασία μεσημβριάνθεμον). Οι βλαστοί και τα σαρκώδη οβάλ φύλλα του φυτού καλύπτονται από πυκνό στρώμα υποστρογγύλων φουσκαλίδων που είναι γεμάτες από χυμό και λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου δίνοντάς του μια ξεχωριστή χάρη (γι’ αυτό και η ονομασία κρυστάλλινον).

 

Το μπουζάκι ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου και πολλαπλασιάζεται εύκολα. Ευδοκιμεί σε αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες και είναι ανθεκτικό στη ξηρασία. Τρώγεται με ευχαρίστηση από ζώα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χλωρή λίπανση σε άγονους αγρούς γιατί εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο.

 

Στην ίδια οικογένεια με το μπουζάκι ανήκουν και διάφορα κοσμητικά φυτά όπως τα γνωστά μαλλιά της Αφροδίτης και το μεταξάκι.

 

Όταν το φυτό εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 1988, ετέθη υπό την προστασία των αρμοδίων υπηρεσιών με σκοπό να διασωθεί και να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί στην Κύπρο. Περίπου παρόμοιο είδος, της ίδιας οικογένειας, είναι και το Mesembryanthemum nodiflorum. Είναι σπάνιο στην Κύπρο επίσης˙ αναφέρεται ότι είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά σε περιοχή της Λάρνακας πάλι από τον Kotschy το 1862, κι αργότερα σε περιοχές του ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέα το 1880, της Πάφου το 1901, της Λεμεσού το 1905 και στην Κερύνεια το 1955-1956.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image