Κάρμι δάσος

Image

Δάσος έκτασης 1.093 εκταρίων, στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου που εμπίπτει στην επαρχία Κερύνειας. Βρίσκεται στα νότια του χωριού Κάρμι, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του, μεταξύ του δάσους Λαπήθου -Καραβά στα δυτικά, και των δασών Δρόμου Κερύνειας και Δικώμου και Πέλλα Παΐς στα ανατολικά.

 

Το δάσος Κάρμι εκτείνεται κατά μήκος της κορυφογραμμής του Πενταδάκτυλου και το ανάγλυφό του είναι διαμελισμένο από τα μικρά ρυάκια που πηγάζουν από τον Πενταδάκτυλο και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας στα βόρεια του δάσους. Οι ψηλότερες κορφές στην περιοχή του δάσους είναι ο Προφήτης Ηλίας (888 μ.), η Κουρδέλλα (856 μ.) και ο Άγιος Ιλαρίων (725 μ.).

 

Από γεωλογικής απόψεως, η έκταση του δάσους βρίσκεται πάνω στις μάργες, τις κρητίδες, τις μαργαϊκές κρητίδες, τον φλύσχη της Κυθρέας και τους συμπαγείς ασβεστόλιθους του Πενταδάκτυλου που κατά τόπους έχουν μαρμαροποιηθεί. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν κυρίως εδάφη τέρρα ρόζα. Η περιοχή δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 550 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος Κάρμι διασχίζεται από δασικό δρόμο με Δ.-Α. κατεύθυνση ο οποίος περνά από το φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνος που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του δάσους. Στα ανατολικά, ο δασικός δρόμος ενώνεται με τον κύριο δρόμο Λευκωσίας -Κερύνειας, και στα δυτικά συνεχίζεται μέσα στο  γειτονικό δάσος Λαπήθου - Καραβά.

 

Η έκταση του δάσους περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια των χωριών Κάρμι, Κιομουρτσιού, Κρηνί, Πυλέρι, Παλαιόσοφος, Φτέρυχα και Τέμπλος. Τα κύρια είδη βλάστησης στο δάσος είναι πεύκα, κυπαρίσσια, αντρουκλιές, αγριελιές, αγριοχαρουπιές, τρεμιθιές, στερατζ΄ιές, σχινιές, ξισταρκές, δάφνες και μερσινιές.