Νεοφύτου Παύλος

Image

Πτηνολόγος. Γεννήθηκε στη Μύρτου το 1921. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 2011. Γονείς του ήσαν ο Νεόφυτος Παύλου (γνωστός ως «μάστρε Φύτας που τη Μύρτου») και η Αρετή, το γένος Κοτζαμάνη από τη Μόρφου. Από τον πατέρα του, που βρισκόταν πάντοτε πολύ κοντά στη φύση κι ήταν, μεταξύ άλλων, πρωτοπόρος μελισσοκόμος, διδάχθηκε την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Μόρφου και υπηρέτησε στην αεράμυνα της Κύπρου ως παρατηρητής αεροπλάνων. Κατά τα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου κατετάγη ως εθελοντής στον αγγλικό στρατό και υπηρέτησε στην RAF (Βρετανική Βασιλική Αεροπορία) στη Μέση Ανατολή. Όταν αποστρατεύθηκε κι επέστρεψε στην Κύπρο, διορίστηκε στο Τμήμα Τελωνείων όπου κι εργάστηκε σε διάφορες θέσεις μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1981.

 

Ιδρυτικό μέλος του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του ως γενικός γραμματέας από την ίδρυσή του το 1970. Επίσης, ιδρυτικό μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Προστασίας του Περιβάλλοντος (ιδρύθηκε το 1972) και μέλος του κεντρικού του συμβουλίου. Από το 1972 είναι πρόεδρος του κυπριακού κλιμακίου του Διεθνούς Συμβουλίου για Προστασία των Πτηνών (International Council for Birds Preservation [I.C.B.P.]). To 1976 εξελέγη επίτιμο μέλος (πρώτος από τον ευρωπαϊκό χώρο και τρίτος παγκόσμια) του αμερικανικού Παγκοσμίου Συμβουλίου Προστασίας της Φύσης (World Nature Association). Από το 1977 είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για το κυνήγι του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι επίσης μέλος του νεοϊδρυθέντος Συμβουλίου Προστασίας του Περιβάλλοντος του οποίου προεδρεύει ο υπουργός Γεωργίας.

 

Το 1981 προσεκλήθη στις ΗΠΑ από το ίδρυμα Σμιθσόνιαν, κι αφού επεσκέφθη τα μουσεία Φυσικής στην Ουάσιγκτων και στη Νέα Υόρκη, έδωσε διαλέξεις για τα πτηνά της Κύπρου.

 

Διαλέξεις έδωσε πολλές στην Κύπρο. Δημοσίευσε επίσης πολλές μελέτες και άρθρα του σε διάφορα έντυπα, κυπριακά και ξένα. Είναι υπεύθυνος ύλης του ετησίου Δελτίου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. Επίσης, συνεργάτης της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας όπου έγραψε πολλά λήμματα στους τομείς της πτηνολογίας και, γενικότερα, της φύσης και της άγριας ζωής της Κύπρου.

 

 

 

Πήγη:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια