Νταρμπάζ ή Χατζηνταρμπάζ αγάς Hagi Darbaz agha

Image

Κυβερνήτης της Κύπρου κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Παρέμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα, το 1845-46, ως διάδοχος του κυβερνήτη Εντέμ πασά μετά την πρώτη κυβερνητεία του (1843-1845). Σε έγγραφο του τότε Άγγλου προξένου Νίβεν Κερ (ημερ. 5 Μαίου 1845) αποκαλείται και με το όνομα Χατζή Μεχμέτ Μεσρούρ αγάς (Haji Mehemet Mesrur agha).

 

Στην Κύπρο, σύμφωνα προς προξενικά έγγραφα, είχε φθάσει στις 30 Μαρτίου του 1845 και παρέμεινε μέχρι την ανάκλησή του στις αρχές του επόμενου χρόνου. Με ικανοποίηση ο Νίβεν Κερ κοινοποιεί στους προϊσταμένους του την αναχώρηση του κυβερνήτη αυτού στις 4 Φεβρουαρίου 1846.

 

Ο Χατζηνταρμπάζ αγάς είχε φθάσει στην Κύπρο έχοντας και εντολές να προβεί σε έλεγχο της διοίκησης περί τα οικονομικά. Σύντομα κατηγόρησε τους πάντες για οικονομικά σκάνδαλα, ιδίως τους εκπροσώπους των Ελλήνων του νησιού (αρχιεπίσκοπο, δημογέροντες κλπ.) που απείλησε να τους στείλει στην Κωνσταντινούπολη για να δικαστούν. Το ποσόν που οι ελληνικές αρχές του νησιού κατηγορήθηκαν ότι είχαν κατακρατήσει, ανερχόταν στις 800.000 γρόσια! Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από τις 14 Οκτωβρίου του 1840 μέχρι τον θάνατό του, στις 3 Απριλίου του 1849 ήταν τότε ο Ιωαννίκιος

 

Αν και ήταν δραστήριος και έξυπνος, ήταν ωστόσο και αυτός αρκετά διεφθαρμένος και δεν απέφυγε τον πειρασμό να εργαστεί για ατομικό πλουτισμό. Χαρακτηριζόταν επίσης από κακοδιοίκηση, ο δε Νίβεν Κερ γράφει πως, εάν η κυβερνητεία του παρατεινόταν για λίγο ακόμη, η Κύπρος θα μετατρεπόταν πλήρως σε ερείπια και θα κατέληγε σε πλήρη εξαθλίωση.