Νάλντι Διονύσιος

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα που υπηρέτησε στην Κύπρο και πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Οθωμανών εισβολέων το 1570-71.

 

Το 1570, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, ο Διονύσιος Νάλντι, έχοντας τον βαθμό του συνταγματάρχη, ήταν διοικητής της Αμμοχώστου. Στην Αμμόχωστο, σύμφωνα προς τα γραφόμενα του Άντζελο Γκάττο που είχε πάρει μέρος στον πόλεμο εκείνο, ο Διονύσιος Νάλντι είχε φθάσει κατά τις παραμονές της έναρξης του πολέμου, από τη Βενετία. Είχε έλθει προς αντικατάσταση του έως τότε διοικητή της πόλης Σκιπίωνος Πιασέντζο, ο οποίος είχε ζητήσει και πάρει άδεια απουσίας.

 

Φθάνοντας στην Αμμόχωστο, ο Διονύσιος Νάλντι πήρε μέρος στις πυρετώδεις προετοιμασίες κάθε είδους για απόκρουση της αναμενόμενης εχθρικής επίθεσης.

 

Όταν άρχισε η σκληρή πολιορκία της Αμμοχώστου, μετά την πτώση της Λευκωσίας στις 9 Σεπτεμβρίου του 1570, ο συνταγματάρχης Διονύσιος Νάλντι ήταν μεταξύ εκείνων που με θάρρος και γενναιότητα απέκρουσαν τις πρώτες κρούσεις των Τούρκων. Σύντομα όμως ασθένησε, και στις 8 Οκτωβρίου 1570 πέθανε στην πολιορκημένη Αμμόχωστο, στην οποία και ετάφη.