Αγγλογαλλική επέμβαση

Image

Στρατιωτική επέμβαση, που πραγματοποίησαν από κοινού αγγλικά και γαλλικά στρατεύματα στην Αίγυπτο, το 1956. Η επέμβασή τους, στην οποία είχε πάρει μέρος και το Ισραήλ, αποσκοπούσε να διατηρήσουν οι επιδρομείς τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ, να αποκαταστήσουν την κλονισμένη κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή και, προφανώς, να ανατρέψουν τον Νάσερ. Η επίθεση ενάντια στην Αίγυπτο άρχισε στις 29 Οκτωβρίου 1956 από τους Ισραηλίτες και στις 31 Οκτωβρίου επενέβησαν με δυνάμεις τους και οι Αγγλογάλλοι. Τελικά η εισβολή στην Αίγυπτο απέτυχε και τα ξένα στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, ύστερα από πιέσεις των δυο υπερδυνάμεων και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Για την εισβολή των Αγγλογάλλων στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο η Κύπρος, που ήταν τότε αγγλική αποικία. Στην Κύπρο διεξαγόταν την εποχή εκείνη ο αγώνας της ΕΟΚΑ και οι αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί ήταν αυξημένες. Για την επιχείρηση ενάντια στην Αίγυπτο είχαν, ωστόσο, μεταφερθεί στο νησί και πολλά άλλα στρατεύματα, αγγλικά και γαλλικά, κι απ' εδώ εξόρμησαν για την πολεμική αυτή περιπέτεια. Χρησιμοποιήθηκε, βασικά, το αεροδρόμιο Λευκωσίας για μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στο μέτωπο, αλλά και ως ορμητήριο για αεροπορικές επιδρομές και σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Αίγυπτο. Η Λεμεσός, επίσης, χρησιμοποιήθηκε από τα αγγλογαλλικά πολεμικά πλοία, όπως και η γειτονική στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου, που τότε χτιζόταν ακόμα.

 

Ενώ διεξάγονταν οι Αγγλογαλλικές επιχειρήσεις κατά του Σουέζ, στην Κύπρο τα χτυπήματα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων εντάθηκαν. Όπως αναφέρει ο Γρίβας στα Απομνημονεύματά του: « Ἐνέδραι ἐναντίον μετακινουμένων στρατιωτικῶν τμημάτων καί δολιοφθοραί εἰς στρατιωτικάς ἐπισταθμίας καί καταυλισμούς ἀνελήφθησαν εἰς μεγάλην κλίμακα».

 

Η αποτυχία της επέμβασης των Αγγλογάλλων στην Αίγυπτο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αγγλίας Άντονυ Ήντεν (10.1.1957). Τον διαδέχθηκε ο Χάρολντ Μακμίλλαν, ο οποίος και έδωσε τη λύση της Ζυρίχης στο Κυπριακό πρόβλημα.

 

Η αποτυχία, όμως, των Αγγλογάλλων στην Αίγυπτο είχε και άλλο μεγάλο αντίκτυπο στην Κύπρο. Ουσιαστικά, από την εποχή αυτή, αρχίζει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή και, βέβαια, για την Κύπρο και οι Αμερικανοί, μετά την αγγλογαλλική αποτυχία, αναλαμβάνουν την αστυνόμευση της περιοχής. Ακόμα, μετά την αποτυχία στην Αίγυπτο και την υποχώρηση των Άγγλων ένα ακόμα βήμα, η Κύπρος απομένει γι' αυτούς η πιο σημαντική κτήση τους στην περιοχή. Έτσι οι Άγγλοι, που μέχρι το 1956 φαίνονταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν ανεξαρτησία στην αγωνιζόμενη Κύπρο, θα πρέπει ν' αναθεώρησαν τα σχέδιά τους για το νησί, ώστε να εξασφαλίσουν παντοτινή την παρουσία τους στην Κύπρο. Αυτό έγινε κατορθωτό με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, τρία χρόνια αργότερα, με τις οποίες η Αγγλία εξασφάλισε κυριαρχία για τις στρατιωτικές της βάσεις στο νησί και πολλά άλλα προνόμια.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image