«Ολυμπιακός»

Image

Σωματείο της Λευκωσίας. Ιδρύθηκε το 1931 από μια ομάδα νέων, κυρίως αποφοίτων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με κοινά ιδανικά και ενδιαφέροντα, στις γνωστές Κάτω Ενορίες της Λευκωσίας. Οι ιδρυτές του «Ολυμπιακού» ανέδειξαν και διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν οι: Οδυσσέας Ιωάννου και Μίκης Μιχαηλίδης (διοικητικό τμήμα), Κώστας Καλησπέρας και Νίκος Πετρίδης (αθλητικό τμήμα) και Σωτήρης Μιχαηλίδης και Οδυσσέας Ιωάννου (φιλολογικό τμήμα). Ο «Ολυμπιακός» ιδρύθηκε ως αθλητικό-μουσικό-φιλολογικό σωματείο και οι πρωταρχικοί του στόχοι ήσαν: α) η προώθηση του αθλητισμού, β) η οργάνωση κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, γ) η δημιουργία κατασκηνώσεων.

 

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσής του, ο «Ολυμπιακός» δημιούργησε ορχήστρα δωματίου, μαντολινάτα και χορωδία και έδινε παραστάσεις στο «θέατρο Παπαδοπούλου» υπό τη διεύθυνση του Γιάγκου Μιχαηλίδη.

 

Το σωματείο έχει να επιδείξει πλούσια εθνική δράση. Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του, οι αγγλικές αποικιακές αρχές το έκλεισαν, λόγω συμμετοχής μελών του στην εξέγερση που είναι γνωστή ως Οκτωβριανά*. Ο «Ολυμπιακός» ξαναλειτούργησε ύστερα από ένα χρόνο. Στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 το σωματείο διέθετε μαχητικό τμήμα νεολαίας, από το οποίο ξεπήδησαν αγωνιστές, μερικοί από τους οποίους έπεσαν στον αγώνα. Στις 7.6.1958 Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές περικύκλωσαν το οίκημα του «Ολυμπιακού» και το πυρπόλησαν, με την ανοχή των Άγγλων. Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα ο «Ολυμπιακός», στην ακριτική περιοχή Αγίου Κασσιανού-Χρυσαλινιώτισσας, εγκαινιάστηκε στις 25.11.1973.

 

Όσον αφορά τον αθλητικό τομέα, ο «Ολυμπιακός» είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και από το 1934 άρχισε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας. Κατέκτησε το πρωτάθλημα αυτό τρεις φορές (1966-67, 1968-69 και 1970-71) και ισάριθμες φορές συμμετέσχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α' εθνικής κατηγορίας. Επίσης αγωνίστηκε τρεις φορές στο Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1977 κέρδισε το Κύπελλο Κύπρου και αγωνίστηκε στο Κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Επίσης αγωνίστηκε δυο φορές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως δευτεραθλητής. Το 1967 κατέκτησε την ασπίδα Πάκκου.

 

Το σωματείο δημιούργησε επίσης τμήματα πετόσφαιρας, καλαθόσφαιρας, στίβου, επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ποδηλασίας.

 

Το έμβλημα του σωματείου είναι το αντίσκηνο και χρώματα του το πράσινο και το μαύρο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image