Παπακώστας Κώστας

Image

Αθλητής τόσο σε αγωνίσματα ρίψεων, όσο και στο τζούντο. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1948. Τέλειωσε το Λανίτειο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, με μετεκπαίδευση στο Tokai University της Ιαπωνίας, όπου και πήρε τον τίτλο του Masterστην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής.

 

Άρχισε τον αθλητισμό από το δημοτικό σχολείο και αναδείχθηκε πρωταθλητής σε παγκύπριους και πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες με πανελλήνιες σχολικές επιδόσεις στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Στο αγώνισμα αυτό κατέρριψε την κυπριακή επίδοση περισσότερες από επτά φορές. Παρέλαβε την επίδοση από τα 43 μ. και την ανέβασε στα 53 μ. Κατέλαβε 11 φορές την πρώτη θέση σε Παγκύπριους αγώνες στο άθλημα της δισκοβολίας. Στη σφαιροβολία είχε ατομική επίδοση 17,76 μ. που ήταν η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στην Κύπρο. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ελλάδος για 10 χρόνια στα αθλήματα της δισκοβολίας και της σφαιροβολίας.

 

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του άρχισε ν? ασχολείται με το άθλημα του τζούντο στο οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου και Ελλάδας στα 95 κιλά. Στο αγώνισμα αυτό πήρε μέρος σε δυο Ολυμπιάδες ως μέλος της εθνικής ομάδας Κύπρου (Μόσχα 1980 και Λος Αντζελες 1984). Αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής Κύπρου και Ελλάδας στο άθλημα της άρσης βαρών στο οποίο κατείχε τις κυπριακές επιδόσεις στα 90 κιλά.

 

Αναδείχθηκε μια φορά αθλητής χρονιάς από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου και 5 φορές καλύτερος αθλητής επίσης από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου στο άθλημα του τζούντο, στην τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών.

 

Ασχολήθηκε με την προπονητική και διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής στο άθλημα του τζούντο και του στίβου για πάνω από 7 συνεχή χρόνια.

 

Διετέλεσε για 13 χρόνια καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σχολής Μέσης Παιδείας και 12 χρόνια ως προϊστάμενος Αγωνιστικού Αθλητισμού στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αθλητικά θέματα, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Κατά της Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μέλος διαφόρων Εθνικών Επιτροπών σχετικές με τον αθλητισμό, όπως το ΑΣΑΕΦ, Αντιντόπιγκ, Βίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού κ.α.

 

Το 1996 διορίστηκε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής και από το 1997 είναι ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image