Αντισφαίριση επιτραπέζια

Image

Άθλημα που είναι γνωστό και ως πιγκ - πογκ. Είναι περισσότερο διαδεδομένο από την αντισφαίριση και παίζεται σε κλειστούς χώρους, σε σωματεία, συλλόγους, κέντρα νεότητος κ.α., αποτελεί δε θαυμάσια οικογενειακή απασχόληση.

 

Στην Κύπρο η επιτραπέζια αντισφαίριση άρχισε να καλλιεργείται μετά το 1915 από τα σωματεία που ιδρύονταν κατά την περίοδο εκείνη. Πάνω σε οργανωμένη βάση το άθλημα μπήκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την προκήρυξη διαφόρων πρωταθλημάτων. Η σημασία που το κυπριακό φίλαθλο κοινό άρχισε να δίνει στο άθλημα αντανακλάται στον αριθμό των πρωταθλημάτων που οργανώθηκαν το 1950. Τέτοιες διοργανώσεις έγιναν με πρωτοβουλία των ακολούθων σωματείων ή συνδέσμων: «Ανταίος», N.R.K. Λάρνακας, Σύλλογος Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου, ΑΠΟΕΛ, ΤΡΑΣΤ. Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκαν τα διάφορα πρωταθλήματα ως το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα, στα 1955. Στην περίοδο που ακολούθησε δεν υπήρχαν περιθώρια για αθλητικές δραστηριότητες.

 

Πάνω σε οργανωμένη βάση μπήκε το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης όταν δημιουργήθηκε στα 1963 η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας ήσαν τα ακόλουθα σωματεία, λέσχες και σύλλογοι: ΑΠΟΕΛ, ΑΫΜΑ, «Διγενής Ακρίτας» Μόρφου, «Ελευθέρια» Παλλουριώτισσας, «Καϊτζάκ» Λευκωσίας, «Κεραυνός» Πεντάγυιας, Λέσχη Αγγλικών Βάσεων Ακρωτηρίου, Λέσχη Αγγλικών Βάσεων Λευκωσίας, Σύλλογος Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου, Λέσχη Υπαλλήλων Αρχής Τηλεπικοινωνιών και «Ολυμπιακός» Λευκωσίας. Η Ομοσπονδία είναι ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Επιτροπής Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (από το 1968) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (από το 1973). Η δράση της Ομοσπονδίας, με 21 σωματεία -μέλη τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο είναι αξιοσημείωτη.