Ολύμπιος Κώστας

Διηγηματογράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1944. Μετά την αποφοίτησή του από το Λανίτειο Γυμνάσιο σπούδασε στην Ακαδημία Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας της Ζυρίχης, και αργότερα στο Anglia Polytechnic University της Αγγλίας, εκπαίδευση ενηλίκων. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκύπριας Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής, της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, της Παγκύπριας Πνευματικής Δημοκρατικής Κίνησης, της Ομάδας Ψυχοκοινωνικών Ερευνών, της Κίνησης για Αποκατάσταση και προαγωγή της Ψυχικής Υγεία, του Συνδέσμου Προστασίας Ψυχικής Υγείας και του Συνδέσμου Συγγενών  και Φίλων Εξαρτημένων ατόμων Κύπρου.

Σήμερα διδάσκει στο Philips College και συντονίζει τα προγράμματα επιμόρφωσης του Δήμου Στροβόλου.

 

Πρωτοδημοσίευσε διηγήματά του στο περιοδικό «Κρίκος», του οποίου ήταν μέλος της εκδοτικής ομάδας. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων Διηγήματα. Βιβλίον πρτο  (Λευκωσία, 1969), Διηγήματα. Βιβλίο δεύτερο (Λευκωσία, 1973). Διηγήματά του ανθολογήθηκαν στην ανθολογία Οι Νέοι των εκδόσεων «Ιωλκός». Μετέφρασε στα αγγλικά τα βιβλία του Ελλαδίτη λογοτέχνη Αντρέα Τσούρα «Δίστομο, ματωμένη ανθρωπότητα» ‘Distomo bleeding humanity’ , Έκδοση Δήμου Διστόμου, 1999, «Αράχωβα, Κωρύκειο  Άντρο Παρνασού–Φυσικά ‘εικαστικά’ ευρήματα», Έκδοση του Δήμου Αράχωβας, 1992, «Τα κυπριακά ποιήματα» που αναφέρονται στην Κύπρο. Συμιωτάκης Αθήνα, 1992. Μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο της Anna Wolf  ‘Helping your child to understand death’, «Γονείς παιδιά και θάνατος» Ταμασός, Λευκωσία, 1986. Ήταν μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού «Ενδοσκόπηση» στο οποίο δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες.

 

Έκανε επίσης πολλές παρουσιάσεις σε συνέδρια, με θέματα όπως «Ξένα δεδομένα για τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις αυτοκτονίες. Συσχέτιση με την Κύπρο», «Σεξουαλική Αγωγή των Παιδιών και των Εφήβων» κ.α. Πήρε εξάλλου μέρος  στην έρευνα που δημοσιεύθηκε με τον  τίτλο «Αντιπροσωπευτική Έρευνα ανάμεσα στις 200,000 πρόσφυγες της Κύπρου», Ομάδα Ψυχοκοινωνικών Ερευνών, Λευκωσία, 1976.