Παπαβερκίου Γεώργιος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Πάνω Αρόδες της επαρχίας Πάφου. Γεννήθηκε το 1938 και σκοτώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1957 κοντά στο χωριό Προδρόμι της επαρχίας Πάφου.

 

Αν και μαθητής στο Γυμνάσιο της Πάφου, μυήθηκε λίγο μετά την έναρξη του αγώνα κι έγινε μέλος των ομάδων κρούσεως της ΕΟΚΑ. Σαν μαθητής, πρωτοστατούσε στις μαθητικές εκδηλώσεις που οργανώνονταν (διαδηλώσεις, παρελάσεις, συγκρούσεις προς τις δυνάμεις ασφαλείας κ.α.) κι ήταν ένα από τα μαχητικότερα στοιχεία του μαθητικού κόσμου. Αργότερα άρχισε να παίρνει μέρος σε βομβιστικές και άλλες επιθέσεις ως μέλος ομάδας κρούσεως του Κτήματος. Μεταξύ άλλων, είχε πάρει μέρος και στην επίθεση κατά του πρώην διοικητή Πάφου Γκρήην.

 

Το τέλος Ιουλίου του 1956, κινδυνεύοντας να εντοπισθεί και να συλληφθεί από τους Άγγλους, βγήκε στο βουνό κι ενώθηκε με την αντάρτικη ομάδα της περιοχής Κρήτου Τέρρας. Σαν μέλος της αντάρτικης ομάδας, ο νεαρός μαχητής Γεώργιος Παπαβερκίου είχε πάρει μέρος σε ενέδρα κατά βρετανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στον δρόμο Κάθηκα-Πόλης Χρυσοχούς, σε παρόμοια ενέδρα κοντά στο χωριό Τσάδα και σε επίθεση κατά βρετανικού στρατοπέδου κοντά στη Χλώρακα (Μάα). Έδρασε επίσης, ως αντάρτης, στην περιοχή Χλώρακας- Έμπας.

 

Τον χειμώνα του 1956-57 διέμενε, μαζί με τον αντάρτη Τάκη Σοφοκλέους*, από την Παναγιά, σε σπίτι στο χωριό Κρήτου Τέρρα. Όταν το χωριό αποκλείστηκε από μεγάλο αριθμό  Άγγλων στρατιωτών, οι δυο αντάρτες κατόρθωσαν να διασπάσουν τον κλοιό και να διαφύγουν. Μετακινήθηκαν τότε πλησιέστερα προς την Πόλη Χρυσοχούς, όπου συνέχισαν τη δράση τους.

 

Στις 7 Φεβρουαρίου 1957 οι δυο αγωνιστές έστησαν ενέδρα κατά βρετανικών στρατιωτικών οχημάτων (15 συνολικά) στον δρόμο μεταξύ των χωριών Προδρόμι και Ανδρολίκου. Όταν τα στρατιωτικά οχήματα πλησίασαν στον τόπο της ενέδρας, ο Τάκης Σοφοκλέους πυροδότησε νάρκη που είχε τοποθετήσει στον δρόμο κι ακινητοποίησε την αυτοκινητοπομπή. Έγινε όμως αντιληπτός από τους Άγγλους στρατιώτες, πυροβολήθηκε κι έπεσε νεκρός. Ο Παπαβερκίου, αν και οπλισμένος με ένα στρατιωτικό τυφέκιο μόνο, αντί να προσπαθήσει να διαφύγει, προτίμησε να παραμείνει δίπλα στον νεκρό συναγωνιστή του και να δώσει ολομόναχος μάχη. Κατόρθωσε να πλήξει θανάσιμα δυο Βρετανούς στρατιώτες, πριν δεχθεί ο ίδιος μια σφαίρα στο στήθος και πέσει νεκρός, δίπλα στον σύντροφό του. Ήταν μόλις 19 χρόνων.