Πέτρα του Λιμνίτη

Image

Μικροσκοπικό νησάκι, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή της Τηλλυρίας, στα βόρεια του χωριού Λιμνίτης (στο οποίο οφείλει και την ονομασία του), στο δυτικό άκρο του κόλπου της Μόρφου. Οι κάτοικοι της περιοχής ονόμαζαν το νησάκι αυτό και Ξερονήσι, επειδή δεν έχει βλάστηση. Ολόκληρη όμως η περιοχή είναι ειδυλλιακή και μια από τις πιο ωραίες παραλιακές τοποθεσίες της Κύπρου. Επιπρόσθετα, το μικροσκοπικό αυτό νησάκι (που από το 1974 ευρίσκεται στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής τμήμα της Κύπρου) αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

 

Πράγματι, στο νησάκι βρέθηκε ένας από τους παλαιότερους συνοικισμούς της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε συνοικισμός χρονολογούμενος στη Νεολιθική ΙΑ περίοδο (7000-5310 π.Χ.). Στην Πέτρα του Λιμνίτη έγιναν ανασκαφές μεταξύ του 1927 και του 1931 από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του Ε. Gjerstad. Από τη συνολική έκταση του μικρού αυτού νησιού (περίπου 4.500 τετραγωνικά μέτρα) ανασκάφηκε ένας μικρός χώρος 30X10 μέτρων περίπου. Χρονολογικά, τα κατάλοιπα του συνοικισμού που βρέθηκε υπολογίστηκε ότι ήσαν του 5800 π.Χ. και εξής, δεδομένου ότι ο συνοικισμός είχε τέσσερις διαδοχικές οικοδομικές περιόδους.

 

Οι προϊστορικοί κάτοικοι του μικρού συνοικισμού στην Πέτρα του Λιμνίτη ασχολούνταν, βέβαια, με το ψάρεμα. Βρέθηκαν σχετικά εργαλεία ψαρέματος κατά τις ανασκαφές. Σίγουρα όμως δεν μπορούσαν να ζουν και χωρίς καλλιέργειες ή και κυνήγι, στην ακριβώς απέναντι από το νησάκι περιοχή. Πιθανότατα την παλαιά εκείνη εποχή η πρόσβαση από το νησάκι (αν ήταν τότε νησάκι) με την απέναντι ακτή θα ήταν ευκολότερη. Πάντως με το να ζουν στο νησάκι αυτό οι κάτοικοι εκείνοι της Νεολιθικής εποχής αισθάνονταν φαίνεται περισσότερη ασφάλεια.