«Πρωϊνή»

Image

Μεγάλη παγκύπρια καθημερινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 4.9.1932. Η κυκλοφορία της προετοιμάστηκε καλά και αποτέλεσε σημαντικό εκδοτικό και πνευματικό γεγονός την εποχή εκείνη. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Κ. Σ. Κακουλλής και αρχισυντάκτης ο Κώστας Α. Ασσιώτης. Η εφημερίδα πλαισιωνόταν από εκλεκτό επιτελείο συντακτών και δημοσιογράφων ανάμεσα, στους οποίους διακρίνονταν οι Λουκής Ακρίτας* και Τεύκρος Ανθίας*.

 

Η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (52X36 εκ.), ήταν εξάστηλη (πλάτος στήλης 5,5 εκ.) και τετρασέλιδη, και εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Κόσμος» των Γιάννη και Θωμά Κυριακίδη.

 

Η Πρωϊνή είχε πλούσια αρθρογραφία, σχολιογραφία και ειδησεογραφία. Διακρινόταν όμως ιδιαίτερα για τις καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές και επιστημονικές της συνεργασίες. Πολλοί από τους συνεργάτες της έγραφαν με ψευδώνυμα. Όπως ο «Πρωινός», ο Φ., ο Rosalind, που έγραφε τα καθημερινά χρονογραφήματα, ο λαογράφος που υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Ερωτόκριτος», η Antoinette και άλλοι. Ενυπόγραφοι συνεργάτες ήσαν οι Αντώνης Αγκαστινιώτης, Αντρέας Ρολάνδης, Ιερόθεος Κυκκώτης, Πάνος Ταλιαδώρος, Β.Γ. Γανώσης, Δρ. Ε. Ζεμενίδης, Σόλων Μιχαηλίδης κ.α.

 

Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 31.12.1936, αφού έζησε πέντε χρόνια και κυκλοφόρησε 1.353 φύλλα. Διάδοχός της ήταν η εφημερίδα «Πρωΐα»*, που εξέδιδε και πάλι ο Κ.Σ. Κακουλλής.