Παναγιώτου Θέσια

Image

Κυπρία μουσικοσυνθέτις που σταδιοδρομεί στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1956. Φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία Λευκωσίας. Από το 1974 ζει στην Ελλάδα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, και παράλληλα τελείωσε νομικά και απέκτησε το πτυχίο της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 

 

Δίδαξε «Φωνητική Εκφραση στο Αρχαίο Δράμα» στους επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1981 άρχισε να εργάζεται ως ειδικός μουσικός παραγωγός στο Πρώτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Οι σημαντικότερες πολύχρονες εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές σειρές που έγραψε και επιμελήθηκε είναι:

 

  1. Ελληνική Μουσική για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο (η εκπομπή περιλάμβανε και ειδικές αποκαταστάσεις και ηχογραφήσεις και αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δημιουργική σειρά αρχείου που έγινε ποτέ στο ελληνικό ραδιόφωνο).
  2. Νυχτερινή Πτήση
  3. Ρίζες, ροκ, ρέγκε, ρεμπέτικο
  4. Οι μεγάλες συναυλίες του ροκ και ποπ
  5. Ρεμπέτικη Καληνυχτιά
  6. Το καραβάνι της Τζαζ (Ιστορία της Τζαζ)
  7. Ρεμπέτικο Πανόραμα 
  8. Μουσικές των καιρών
  9. Εκλεκτικές συγγένειες

 

Υπήρξε επίσης σύμβουλος αρχαίου δράματος στις παραστάσεις των τραγωδιών του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» και «Μήδεια» από το Κρατικό Θέατρο του Όσλο Νορβηγίας.

 

Το 1989 πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη και συζύγου της, Κώστα Φέρρη, «Oh Babylon». To 1992 της απενεμήθη το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Άγκυρας για την ταινία της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας Icil Ozgenturk «Rosa, je t’ aime».

 

Έργα της Θέσιας Παναγιώτου, μεταξύ άλλων:

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Γουίλλιαμς, για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, για το «Θέατρο Συντεχνία». «Δύο Ελληνικά Έργα» για το «Θέατρο Τρίτης Σεπτεμβρίου» του Νίκου Περέλη. «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τένεσι Γουίλλιαμς, για το «Θέατρο Γκρανγκάντα» της Νίκης Τριανταφυλλίδη. «Καλοκαίρι» του Αρμπούζοφ, για την ΕΡΤ και τον Ντίνο Δημόπουλο. «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, στο Θέατρο Σμαρούλα.«Μη μου πατάς τον Πάγκαλο» (Θέατρο «Ορφέας»).

 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Opera Rembetika» με τον Κώστα Φέρρη, οριστική μουσική μορφή του έργου. «Το Πατάρι του Θωμά», συγκρότημα μουσικών παραστάσεων. «Ονείρου Ελλάς», μουσική παράσταση με την Γιώτα Λύδια, την Πόλυ Πάνου και τη Μεγάλη Λαϊκή Ορχήστρα της Θ.Π.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Πορεία στο Αρχαίο Δράμα», σειρά του Κώστα Αριστόπουλου, για την ΕΡΤ. «Απόδραση», σίριαλ του Κώστα Φέρρη, για την ΕΡΤ. «Έλα στο Φως», σειρά των Μίνου Βολανάκη και Κώστα Φέρρη, για την ΕΡΤ. «Η Οθόνη του Ροκ», μουσική σειρά για την ΕΡΤ. «Έλα απόψε στου Θωμά», μουσική σειρά για την ΕΡΤ. «Σημεία των Καιρών», σειρά talk show για το Seven Χ. «Κλακ», σειρά ντοκυμανταίρ για το Seven Χ. «Οι Δικηγόροι της Αθήνας», σίριαλ του Κώστα Μαζάνη, για το Star Channel. «Τα Μυστήρια της Ελλάδας», σειρά ντοκιμαντέρ του Βάσου Γέωργα, για την ΕΤ2. «Ο Εμφύλιος Μέσα μας», σειρά ντοκιμαντέρ του Ρένου Αποστολίδη, για το Κανάλι 5. «Ονείρου Ελλάς», τηλεοπτική σειρά της ΕΤ3, 60 επεισοδίων, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Φέρρης (2008-2010).

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

«Oh Babylon», του Κώστα Φέρρη (Βραβείο Καλύτερης Μουσικής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1989). «Η Λογική των Θυμάτων» του Βάσου Γέωργα, 1990. «Electra»  τουJay Raskin (U.S.A.,1991). «Rosa, je t’ aime»  της Icil Ozgenturk (Βραβείο Καλύτερου Soundtrack, Ankara Film Festival, 1992). «Ζωή» του Γιώργου Κατακουζηνού, 1995. Μουσική για την ελληνοτουρκική κινηματογραφική παραγωγή «Καϊξής» της Μπικέτ Ιλχάν (1999).

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (LP& CD)

«Απόδραση», 1988. «Oh Babylon» (με τον Maxi Priest), 1989. «Απόψε στου Θωμά», 1991. «Ηλέκτρα και άλλα Εγκλήματα», 1994. «Ονείρου Ελλάς», 1995.