Σεβέρης Δημοσθένης

Image

Μεγαλέμπορος και κτηματίας, πολιτευτής και ευεργέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Μαρτίου 1879 και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1955. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου πήρε και τον τίτλο του διδάκτορα το 1899. Αργότερα συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και στο Λονδίνο, μέχρι το 1902. Από το 1902 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία, παράλληλα δε επιδόθηκε στο εμπόριο. Στα 21 του χρόνια έχασε τον πατέρα του. Μαζί με τον Ιωάννη Ζαχαριάδη δημιούργησαν την εταιρεία «Ζαχαρία και Ιωαννίδη». Υπήρξε γαμπρός του μεγαλέμπορα Ιωάννη Ευαγγελίδη, με τον οποίο ξεκίνησε ο αρχικός συνεταιρισμός.

Οι κυριότερες εμπορικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στην Κερύνεια. Το 1907 και αφού ο συνέταιρός του απεβίωσε, ο Σεβέρης επεξέτεινε τις δραστηριότητες του και αποφάσισε να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με το εμπόριο. Στράφηκε στα γεωργικά προϊόντα και άρχισε να ασχολείται με την εξαγωγή των κυπριακών αγροτικών προϊόντων όπως τα χαρούπια και το ελαιόλαδο.

 

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αναστασία Κ. Σαββίδου και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τη Μαρίτσα, τον Χριστόδουλο, τον Κωστάκη και τον Ζήνωνα.

 

Υπηρέτησε ως έφορος των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας (1913-1918 και 1921-1929), ως μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (1917), της Θρονικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου. Εξελέγη επανειλημμένα βουλευτής και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (1916-1921, 1928-1930 και 1930-1931).

 

Επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου από την ίδρυσή της και πρόεδρος της Τράπεζας μεταξύ 1926 και 1955. Απετέλεσε μέλος της κυπριακής πρεσβείας που το 1918-1919 πήγε στο Λονδίνο με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο Γ' προς προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου.

 

Ο Δημοσθένης Σεβέρης διακρίθηκε ως φιλάνθρωπος και τιμήθηκε από την Κυπριακή Εκκλησία με ειδικό μετάλλιο αγαθοεργίας. Υπήρξε, επίσης, μέγας ευεργέτης των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας και της Κερύνειας. Προς τιμήν του ονομάζεται Σεβέρειος η σημαντική βιβλιοθήκη της Λευκωσίας, ενσωματωμένη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

 

Σεβέρειος 

Το 1943 ο Δημοσθένης Σεβέρης εξάγγειλε δωρεά εκ £1500, για την ίδρυση αίθουσας βιβλιοθήκης, όπου θα στεγαζόταν η υπάρχουσα Βιβλιοθήκη του σχολείου και το τότε «Σεβέρειον ιστορικόν τμήμα.» Στη συνέχεια η δωρέα αυτή επεκτάθηκε στις 5000 λίρες αφού αποφασίστηκε η  ίδρυση ιδιαίτερου κτηρίου βιβλιοθήκης. 

 

Το Σεπτέμβριο του 1947, με σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Αδελφών Μ. Μιχαηλίδη, η νότια πτέρυγα του οικοδομικού συγκροτήματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, προορίζοταν να στεγάσει τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων ο Δ. Σεβέρης πρόσθεσε άλλες £500 λίρες στην προηγούμενη του δωρεά και μαζί και τα  τέκνα του, την κ. Μαρία Μπλάκωλ και τους κ.κ. Χριστόδουλο, Κώστα και Ζήνωνα Σεβέρη, εξάγγειλε εκ £1000 δωρεά, για την επίπλωση του νέου αναγνωστηρίου και των παραρτημάτων της Βιβλιοθήκης.

Φώτο Γκάλερι

Image