Σίμαλος Τιμάρχου Σαλαμίνιος

Όνομα Κυπρίου της Αρχαιότητας που ανήκε σε μεγάλη οικογένεια της κυπριακής Σαλαμίνος. Στην οικογένεια αυτή, που άκμασε κατά τους δυο τελευταίους π.Χ. αιώνες, τα ονόματα Τίμαρχος και Σίμαλος εναλλάσσονταν ώστε παππούς και εγγονός να έχουν πάντα το ίδιο όνομα.

 

Αρχηγός της πατριαρχικής αυτής οικογένειας ήταν ο Τίμαρχος Τιμάρχου*, ο οποίος τιμήθηκε από τον αθηναϊκό δήμο γύρω στο 150 π.Χ. Η οικογένεια του Τιμάρχου απλώθηκε στην Αθήνα, στη Δήλο και στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου οι απόγονοί τους συνέχισαν να διατηρούν τα δυο οικογενειακά ονόματα. Ονόματα παιδιών του κλάδου της Δήλου βρέθηκαν γραμμένα στην παλαίστρα του νησιού.

 

Ο Σίμαλος Τιμάρχου, γιος του αρχηγού της οικογένειας, εμφανίζεται σε επιγραφή του 2ου αιώνα π.Χ. από τη Δήλο. Σ' αυτή αναφέρεται ότι ο Στόλος Θέωνος Αθηναίος, αξιωματούχος του Πτολεμαίου Σωτήρος Β', αφιέρωσε στον Απόλλωνα της Δήλου έναν ανδριάντα που παρίστανε τον Σίμαλο. Στην επιγραφή ο Σίμαλος χαρακτηρίζεται φίλος του Στόλου. Στη συνέχεια υπάρχει επίγραμμα αφιερωμένο στον Σίμαλο, που συνέθεσε ο Αντισθένης ο Πάφιος. Στο επίγραμμα αυτό επαινείται ο Σίμαλος για την απλότητά του στα λόγια και τα στολίδια, για την απέριττη φιλοξενία που προσφέρει στο μεγαλοπρεπές του μέγαρο, όπως έκανε και ο ομηρικός Αλκίνοος στο δικό του, και ονομάζεται «στήριγμα αγαπητό στους βασιλιάδες της Αιγύπτου, στους υπάτους της Ρώμης, στην Αττική, και στους κατοίκους της Δήλου» για τις πολλές ευεργεσίες του. Ο ποιητής επαινεί ακόμη την ωραία κόρη του Σιμάλου και εύχεται να την είχε τραγουδήσει στα έπη του ο  Όμηρος, όπως τραγούδησε την κόρη του βασιλιά των Φαιάκων.