Στρούθος της Νεκράς θάλασσας

Image

Επιστημονική ονομασία: Passer moabiticus. Οικογένεια: Ploceidae. Είναι πουλί σπανιότατο, το σπανιότερο της οικογένειας των στρούθων (Ploceidae).  Όπως καταδεικνύεται και από το όνομά του, απαντάται μόνο σε μια μικρή περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, σε μια μικρή περιοχή στα παράλια της Αλεξανδρέττας, μεταξύ της Γάζας και της διώρυγας του Σουέζ, και μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στο Ιράκ. Είναι μικρότερος από τον κυπριακό στρούθο (P. domesticus). Το χρώμα του αρσενικού είναι γκρίζο στην κεφαλή και στην κοιλιά, καφέ στη ράχη και την ουρά, μαυροκαφέ στον λαιμό και στις άκρες των φτερούγων, άσπρο πάνω από τα μάτια και στο πηγούνι, και κίτρινο (που είναι πολύ ευδιάκριτο) στα πλευρά της κεφαλής. Το χρώμα του θηλυκού είναι γκρίζο σε όλο τον κορμό εκτός της κοιλιάς, όπου είναι ξεθωριασμένο. Το μέγεθός του φθάνει τα 11,5 περίπου εκατοστόμετρα.

 

Στην Κύπρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 6.7.1980 όταν είχε πιαστεί από ομάδα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου σε μια εξόρμηση δακτυλιδιώσεως στη βόρεια πλευρά της λίμνης του Ακρωτηρίου, οπότε συνελήφθησαν 17 πουλιά του είδους αυτού. Αργότερα ανακαλύφθηκαν και δυο φωλιές με τρία μικρά η κάθε μια. Οι φωλιές ήταν κατασκευασμένες από ξηρά χόρτα πάνω σε θάμνους της μεριτζ'ιάς, στη λίμνη του Ακρωτηρίου, και είχαν σχήμα κυπέλλου. Έκτοτε τα πουλιά αυτά μελετώνται και καταγράφονται κάθε χρόνο, ο αριθμός τους όμως δυστυχώς δεν αυξάνεται και κυμαίνεται μεταξύ 30-40.

 

Τρέφονται κυρίως με έντομα και είναι πολύ ωφέλιμα πουλιά, γι’ αυτό είναι και προστατευόμενα. Όπως διαφάνηκε από τις παρατηρήσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου, τα πουλιά αυτά μένουν μόνιμα στην Κύπρο και δεν έρχονται μόνο για να γεννησούν.