Στυλιανού Μιλτιάδης

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου και σκοτώθηκε σε σύγκρουση με  Άγγλους στρατιώτες στις 7 Μαρτίου 1957 σε τοποθεσία μεταξύ των χωριών Τάλας και Κισσόνεργας. Μαζί του έπεσε μαχόμενος και ο ήρωας Χρίστος Κκέλης από την Κισσόνεργα. Ο θάνατος των δύο αγωνιστών οφειλόταν σε προδοσία που τους έριξε σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών.

 

Ο Μιλτιάδης Στυλιανού αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του το 1950 και στη συνέχεια φοίτησε στο Κολλέγιο Πάφου. Το 1955, κι ενώ φοιτούσε στην πέμπτη τάξη του Κολλεγίου, άρχισε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας. Ο Μιλτιάδης Στυλιανού μυήθηκε τότε κι εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, υπηρετώντας στην ομάδα κρούσεως του Χρίστου Κκέλη. Ως μέλος της ομάδας αυτής πήρε μέρος σε ενέδρες και άλλες επιχειρήσεις. Εργάστηκε επίσης για συλλογή οπλισμού, ανέλαβε πολλές αποστολές μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών, υπηρέτησε ως τροφοδότης αντάρτικων ομάδων της περιοχής Τάλας-Κισσόνεργας, ενώ στο πατρικό του σπίτι και περιβόλι έκρυβε αντάρτες. Η δράση του δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους Βρετανούς, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καταζητούμενος.

 

Πήρε μέρος σε ενέδρα κατά στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην τοποθεσία «Καμήλα» της Κισσόνεργας υπό τον Χρίστο Κκέλη, σε άλλη ενέδρα στην Κισσόνεργα στις 9.3.1956, επίσης σε άλλες τρεις ενέδρες στην ίδια περιοχή το 1956-1957, σε εκτελέσεις και ρίψεις βομβών, καθώς και σε άλλες αποστολές. Γενικά, η όλη αγωνιστική δραστηριότητά του συνδέθηκε στενά με την πλούσια δράση του Χρίστου Κκέλη, στην ομάδα του οποίου ανήκε από την αρχή μέχρι τον θάνατο και των δύο.

 

Για τις συνθήκες του θανάτου τόσο του Κκέλη όσο και του Στυλιανού στην τοποθεσία «Άπης» (σε περιβόλι που ανήκε στον Στυλιανού), βλέπε στο λήμμα Κκέλης Χρίστος.