Συρκάτης ή Συργάτης ρυάκι

Ρυάκι, παραπόταμος του Πεντάσχοινου, στην επαρχία Λάρνακας.

 

Ο Συρκάτης μαζί με το Αργάκι του Μύλου αποτελούν τους δυο κύριους παραπόταμους του Πεντάσχοινου, ο οποίος εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του χωριού Μαρώνι. Το σημείο συμβολής των δυο παραποτάμων βρίσκεται περί τα 2 χιλιόμετρα δυτικά του μοναστηριού της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας.

 

Οι πηγές του ρυακιού βρίσκονται μέσα στο δάσος Μαχαιρά. Από τις πηγές μέχρι την ένωσή του με το Αργάκι του Μύλου ο Συρκάτης ρέει πάνω στους διάβασες και τις λάβες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους. Εξάλλου τα είδη των εδαφών που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής είναι τα πυριτιούχα και τα φαιοχώματα.

 

Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται η κοίτη του ρυακιού κυμαίνεται μεταξύ 500 και 750 χιλιοστομέτρων ενώ η χρήση της γης γύρω από αυτή περιλαμβάνει κωνοφόρα δέντρα, χαμηλή βλάστηση, ελιές και χαρουπιές.

 

Μεταξύ 1971-1973 κατασκευάστηκε πάνω στον Συρκάτη το χωμάτινο φράγμα Λευκάρων,   χωρητικότητας 13.850.000 μ3. Το φράγμα αυτό κτίστηκε βασικά για την υδατοπρομήθεια των πόλεων της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, καθώς και για την άρδευση έκτασης γης 90 περίπου εκταρίων. Εξάλλου στα πλαίσια του υδατικού έργου Βασιλικού - Πεντάσχοινου, κατασκευάστηκε στο σημείο συμβολής του Συρκάτη με το Αργάκι του Μύλου το φράγμα του Διπόταμου, χωρητικότητας 15.000.000 μ3.