Σκουαρκιαλούπι Γεώργιος

Image

Πολίτης της Αμμοχώστου κατά τον 16ο αιώνα, που πήρε μέρος στον τιτάνιο αγώνα της αντίστασης της πόλης εναντίον των Οθωμανών εισβολέων το 1570-71.

 

Βλέπε λήμμα: Πολιορκεία και άλωση της πόλης από του Οθωμανούς 

 

Τον Γεώργιο Σκουαρκιαλούπι αναφέρει ο Άντζελο Γκάττο που πολέμησε στην Αμμόχωστο το 1570-71 και έγραψε λίγο αργότερα μία Διήγησιν των τραγικών και ηρωικών γεγονότων της πολιορκίας και αντίστασής της. Ο Άντζελο Γκάττο περιλαμβάνει τον Γεώργιο Σκουαρκιαλούπι μεταξύ των αρχηγών των (επιστρατευθέντων) πολιτών της Αμμοχώστου. Οι πολίτες της Αμμοχώστου, όσοι δηλαδή μπορούσαν να πολεμήσουν, είχαν πάρει ενεργότατο μέρος στην υπεράσπιση της πόλης τους, χωρισμένοι σε διάφορα σώματα, και ο Γεώργιος Σκουαρκιαλούπι υπήρξε αρχηγός / διοικητής ενός τέτοιου σώματος.

 

Ο Γεώργιος Σκουαρκιαλούπι ήταν, πιθανότατα, ιταλικής καταγωγής. Ο Άντζελο Γκάττο δίνει συγκεχυμένα στοιχεία περί της καταγωγής του. Άλλοτε αναφέρει ότι καταγόταν από τη Φλωρεντία, και άλλοτε ότι ήταν πολίτης της Αμμοχώστου. Αναφέρει εξάλλου και έναν Δάρδανο Σκουαρκιαλούπι που επίσης πολέμησε στην Αμμόχωστο τότε, ίσως συγγενή του Γεωργίου, αλλά και αυτόν αλλού τον αναφέρει ως καταγόμενο από τη Φλωρεντία και αλλού ως τοπικό (=Αμμοχωστιανό) Ελληνα. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι και οι δύο Σκουαρκιαλούπι ήταν Φλωρεντινοί κάτοικοι της Αμμοχώστου που επιστρατεύθηκαν. Ο Άντζελο Γκάττο δίνει επίσης την πληροφορία ότι ο Γεώργιος Σκουαρκιαλούπι πέθανε στην Αμμόχωστο, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της, από ασθένεια.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια