Σκουαρκιόνι Καμίλλο

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Βερόνα, που το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων. Έφερε τότε τον βαθμό του σημαιοφόρου του βενετσιάνικου στρατού, στον οποίο και υπηρετούσε.

 

Ο Καμίλλο Σκουαρκιόνι ήταν ο σημαιοφόρος του λόχου του λοχαγού Φραντζέσκο Βουγιόνι, ο οποίος επίσης καταγόταν από την πόλη Βερόνα. Ο λοχαγός Βουγιόνι σκοτώθηκε στις 9 Ιουλίου του 1571, πολεμώντας κατά των Τούρκων πολιορκητών της Αμμοχώστου. Στην πόλη αυτή ευρισκόταν από την αρχή της έναρξης του πολέμου, μαζί βέβαια με τον λόχο του, στον οποίο ανήκε και ο Καμίλλο Σκουαρκιόνι. Ο λοχαγός Βουγιόνι σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τον λεγόμενο Πύργο της Οπλαποθήκης, ένα ζωτικής σημασίας οχυρό της Αμμοχώστου, στο νοτιοανατολικό της άκρο, το οποίο δέχθηκε ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις και εφόδους εκ μέρους των Τούρκων, καθώς και αδιάκοπους κανονιοβολισμούς.

 

Αμέσως μετά τον θάνατο του Βουγιόνι, ο σημαιοφόρος του Καμίλλο Σκουαρκιόνι προήχθη σε λοχαγό και ανέλαβε τη διοίκηση του λόχου στον οποίο ανήκε.

 

Με την πτώση της Αμμοχώστου, στις αρχές Αυγούστου του 1571, ο Καμίλλο Σκουαρκιόνι συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε αργότερα.