Στάμπαλης Ιάκωβος

Έλληνας στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ως αξιωματικός (λοχαγός) του στρατού της Βενετίας, στον οποίο και υπηρετούσε.

 

Τον Ιάκωβο Στάμπαλη μνημονεύει ο συμπολεμιστής του στην Αμμόχωστο τότε, Αντζελο Γκάττο, στη γνωστή Διήγησιν που έγραψε για τον πόλεμο της Αμμοχώστου. Ο Γκάττο δεν αναφέρει τον τόπο καταγωγής του Στάμπαλη, παρά το ότι αναφέρει τον τόπο καταγωγής σχεδόν όλων των άλλων, και μάλλον δεν γνώριζε αυτή την πληροφορία. Ο Γκάττο αναφέρει τον Στάμπαλη απλώς ως Έλληνα.

 

Θα πρέπει να θεωρήσουμε μάλλον πιθανότερο, ότι ο Ιάκωβος Στάμπαλης καταγόταν από περιοχή της Ελλάδας από εκείνες που τότε βρίσκονταν υπό την κατοχή των Βενετών (όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, περιοχές της Πελοποννήσου κλπ.). Γι’ αυτό, εξάλλου, ήταν ενταγμένος στον στρατό των Βενετών.

 

Ο Άντζελο Γκάττο αναφέρει ότι, στις αρχές Μαΐου του 1570, μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος, ο στρατιωτικός αρχηγός της Αμμοχώστου Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος κάλεσε «όλους τους φυγάδες του διαμερίσματος Αμμοχώστου» να παρουσιαστούν για να πολεμήσουν υπερασπιζόμενοι την πόλη τους. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα τους πλήρωνε και κανονικό μισθό. Σύντομα παρουσιάστηκαν και κατατάγηκαν περίπου 300 άνδρες, των οποίων διοικητής διορίστηκε ο Ελληνας Ιάκωβος Στάμπαλης.

 

Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι στο σύντομο διάστημα από τον Μάιο του 1570 μέχρι την έναρξη της πολιορκίας της Αμμοχώστου από τους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου, ο Ιάκωβος Στάμπαλης ασκούσε το σώμα των 300 ανδρών του στην τέχνη του πολέμου (αφού αυτοί οι 300 παρουσιασθέντες και στρατευθέντες θα πρέπει να ήταν Κύπριοι πολίτες και χωριάτες από τα κοντινά χωριά, απειροπόλεμοι ασφαλώς).

 

Δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες για τον Ιάκωβο Στάμπαλη, ούτε και την τύχη του κατά τη διάρκεια της σκληρής 11μηνης πολιορκίας της Αμμοχώστου ή μετά την πτώση της στις αρχές Αυγούστου του 1571.