Τέρρα Σάντα

Image

Εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Λευκωσία, μια από τις 23 σχολές που οι Φραγκισκανοί της Αγίας Γης λειτουργούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε άρχισε να λειτουργεί η σχολή, κάποιου όμως είδους εκπαίδευση παρεχόταν από μέλη του τάγματος των Φραγκισκανών* μετά την εγκατάστασή του στην Κύπρο στα Μεσαιωνικά χρόνια. Μέχρι και λίγο πριν από το τέλος της Βενετοκρατίας (1570-71) είναι γνωστό ότι η σχολή Τέρρα Σάντα στεγαζόταν σε κτίριο σε περιοχή κοντά στο σημερινό «Λήδρα Πάλας».  Όταν οι Βενετοί δημιούργησαν τις δικές τους οχυρώσεις γύρω από τη Λευκωσία (τα σημερινά τείχη), η σχολή μετακινήθηκε εντός των τειχών, σε σημείο κοντά στην πύλη Πάφου. Εκεί παρέμεινε μέχρι και τα εντελώς πρόσφατα χρόνια, οπότε μετακινήθηκε (το 1956) σε νεόκτιστο ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή Ακρόπολης.

 

Μέχρι το 1913 η Τέρρα Σάντα λειτουργούσε ως σχολή στοιχειώδους εκπαιδεύσεως. Από τον χρόνο αυτό άρχισε να λειτουργεί και ως σχολή μέσης εκπαιδεύσεως, ενώ από το 1970 άρχισε να παρέχει και προδημοτική εκπαίδευση.

 

Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, ως σχολή μέσης παιδείας, χορηγεί δίπλωμα αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας. Το δίπλωμα δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να παρακαθήσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για διεκδίκηση θέσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Το δίπλωμα επίσης γίνεται δεκτό από οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, καθώς και από αμερικανικά και αγγλικά Πανεπιστήμια.

 

Σε γενικές γραμμές η Τέρρα Σάντα ακολουθεί το κυβερνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η στοιχειώδης εκπαίδευση που προσφέρει είναι στα ελληνικά και η μέση στα αγγλικά (με μάθημα ελληνικών καθώς και διδασκαλία των θρησκευτικών στα ελληνικά). Η σχολή προετοιμάζει επίσης τους μαθητές για τις εξετάσεις GCE του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

 

Για ένα διάστημα σχολή Τέρρα Σάντα λειτούργησε και στη Λάρνακα.