Δεκλερής Μιχαήλ

Image

Σύγχρονος Ελλαδίτης επιστήμονας, νομικός και συνταγματολόγος, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Γέηλ των ΗΠΑ. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Γέηλ (Συνταγματικό Δίκαιο) και Σύμβουλος Επικρατείας της ελληνικής κυβέρνησης μετά το 1974.

 

Ο Μιχαήλ Δεκλερής αναμείχθηκε ενεργά στο Κυπριακό ζήτημα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συνταγματική του πτυχή, συμμετείχε δε στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες ως ειδικός εμπειρογνώμονας, μεταξύ 1972 και 1974, μαζί με αντίστοιχο Τούρκο εμπειρογνώμονα που ήταν ο Ορχάν Αλτικαστί. Οι «διευρυμένες» συνομιλίες μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου, υπό την προεδρία εκπροσώπου του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των Δεκλερή και Αλτικαστί, διεξήχθησαν στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1972 μέχρι την άνοιξη του 1974.

 

Βλέπε βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Οι δυο συνταγματολόγοι Δεκλερής και Αλτικαστί εργάστηκαν συμμετέχοντας στις συνομιλίες αλλά και μόνοι τους, στην επεξεργασία διαφόρων συνταγματικών θεμάτων. Οι συνομιλίες, που είχαν διακοπεί την άνοιξη του 1974, δεν επαναλήφθηκαν γιατί μεσολάβησε το πραξικόπημα και η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.

 

Ο Μιχαήλ Δεκλερής έγραψε διάφορα βιβλία και μελέτες για το δημόσιο δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες. Η εμπειρία του από την ανάμειξή του στο Κυπριακό, απετέλεσε το υλικό για το βιβλίο του Κυπριακό 1972 - 74: Η τελευταία ευκαιρία, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1981.