Αμερικανική Ακαδημία American Academy

Image

Τέσσερις σχολές στην Κύπρο έχουν αυτό το όνομα. Η αρχαιότερη, βρίσκεται στη Λάρνακα και οι υπόλοιπες στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο.

 

Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας: Είναι ένα από τα 10 πιο παλαιά σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Ιδρύθηκε στα 1908 από τον ιεραπόστολο της Μεταρρυθμιστικής Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας Βορείου Αμερικής Walter McCarroll. Στην αρχή της λειτουργίας του το σχολείο στεγάστηκε στο κτίριο της εκκλησίας της ιεραποστολής στη Λάρνακα. Το 1911 μετακόμισε σε άλλο κτίριο που ονομάστηκε Memorial Hall και που για πολλά χρόνια αποτελούσε το μοναδικό κτίριο της Ακαδημίας. Το κτίριο αυτό δεν σώζεται σήμερα. Το 1925 αγοράστηκε το Majestic Hotel (που επίσης δεν υπάρχει πια) και μετονομάστηκε σε Carithers Hall. Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το σχολείο μέχρι το 1938, οπότε χτίστηκε το ισόγειο του Brotherhood Building και στη συνέχεια ο πρώτος όροφος το 1951. Το κτίριο αυτό ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1980 και σ' αυτό στεγάζεται τώρα το τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του σχολείου, το American Academy Junior School. Ταμείο εισφορών για την οικοδόμηση του βασικού κτιρίου του σχολείου είχε δημιουργηθεί από το 1945. Το κτίριο, που ονομάστηκε Weir Hall, συμπληρώθηκε το 1954, ενώ το 1978 προστέθηκε και δεύτερος όροφος.

 

Η Ακαδημία άρχισε να διοικείται από 8μελές συμβούλιο από το 1948, σύμφωνα με τον νόμο «περί σχολών μέσης παιδείας» που είχε θεσπιστεί τότε. Από το 1975 η ιδιοκτησία και η διοίκηση της Ακαδημίας πέρασε σαν δωρεά στο American Academy Alumni Foundation. H διοικούσα επιτροπή εκλέγεται από αποφοίτους-μέλη του ιδρύματος αυτού.

 

Στα 100 σχεδόν χρόνια ζωής της, η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας έχει μετατραπεί από ένα μικρό σχολείο με λιγοστούς μαθητές και προσωπικό, σε ένα ίδρυμα που παρέχει μόρφωση σε πάνω από 500 μαθητές και μαθήτριες και με περισσότερους από 35 καθηγητές.

 

Η Ακαδημία προσφέρει 7χρονη εκπαίδευση και λειτουργεί σύμφωνα προς τον νόμο «περί ιδιωτικών σχολών» του 1971. Τα 2 πρώτα χρόνια του προγράμματος του σχολείου είναι, βασικά, για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Στον 3ο χρόνο εισάγονται διάφορα θέματα για προετοιμασία στις εξετάσεις GCE. Στα επόμενα 2 χρόνια διδάσκονται θέματα για GCE (OL) και στο τέλος του 5ου χρόνου οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακαθήσουν σε εξετάσεις GCE (OL) σε 5 θέματα. Τα τελευταία 2 χρόνια αποτελούν ειδίκευση στα GCE (AL), στα LCCI και σε άλλες ανωτέρου επιπέδου εξετάσεις.

 

Εκτός από τα μαθήματα αυτά, οι μαθητές είναι οργανωμένοι σε διάφορες «ομάδες δραστηριοτήτων». Αυτές οι ομάδες ενώθηκαν το 1978 σε «μαθητική αδελφότητα» (Students brotherhood), επικεφαλής της οποίας βρίσκεται εκτελεστική επιτροπή. Άλλες επιτροπές διευθύνουν διάφορες λέσχες και δραστηριότητες, όπως η καλλιτεχνική λέσχη, η λέσχη μουσικής, η λέσχη δράματος κ.ά.

 

Το σχολείο εκδίδει επίσης τη δική του εφημερίδα, την Academy Herald, που πρωτοεκδόθηκε το 1923 και συνεχίζει την έκδοσή της χωρίς διακοπή. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς εκδίδεται επίσης ένα Annual.

 

Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας: Ιδρύθηκε το 1922 από ιεραποστόλους της Μεταρρυθμιστικής Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας Βορείου Αμερικής, σαν σχολείο θηλέων. Σκοπός του ήταν, πέρα από τη γενική μόρφωση, να παρέχει και χριστιανική μόρφωση «προς εμπέδωση των αρχών της Καινής Διαθήκης». Το σχολείο λειτουργεί (από το 1976) με εισφορές, ενώ από το 1978 δέχεται και άρρενες μαθητές. Από το 1982 άρχισαν να λειτουργούν και τάξεις δημοτικής εκπαίδευσης, που υφίσταντο και πιο πριν αλλά είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Το σχολείο λειτουργεί σύμφωνα προς τον νόμο «περί ιδιωτικών σχολών» του 1971. Όλα τα μαθήματα στο τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ αφιερώνεται και μια περίοδος στην ελληνική ή γαλλική κάθε μέρα.

 

Το τμήμα μέσης εκπαίδευσης είναι 7ετές. Στα 3 πρώτα χρόνια οι μαθητές προπαρασκευάζονται σε διάφορα θέματα για εξετάσεις ανωτέρου επιπέδου, ενώ στα υπόλοιπα 4 χρόνια η προπαρασκευή είναι για τα ακόλουθα διπλώματα:

 

  1. Δίπλωμα μέσης εκπαίδευσης της Αμερικανικής Ακαδημίας, ή
  2. Δίπλωμα μέσης εκπαίδευσης (GCE Orientation), ή
  3. Δίπλωμα μέσης εκπαίδευσης-εμπορικό τμήμα.

 

Η Ακαδημία, πέρα από τα βασικά μαθήματα του προγράμματός της, παρέχει και δυνατότητες για ανάπτυξη των ενδιαφερόντων των μαθητών σε διάφορους τομείς θρησκευτικού, κοινωνικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού περιεχομένου. Από το 1930 το σχολείο εκδίδει τη δική του εφημερίδα, την «Academy Echo».

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image