Κάππας Λυκούργος

Image

Εκπαιδευτικός, που διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1928 στο Λευκόνοικο και πέθανε στις 20 Μάιου 2014. Ο Λυκούργος Κάππας, μετά την αποφοίτησή του από την Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου, φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και στη συνέχεια στο Clark’s College Αγγλίας, στο Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον και στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ. Ήταν νυμφευμένος με τη Σταυρούλα Κάππα με την οποία απέκτησε  τρία παιδιά.

 

Δάσκαλος

Το 1945 υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Λευκόνοικο και κατά την περίοδο 1952-66 ως καθηγητής μαθηματικών και αγγλικών στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου. Διετέλεσε βοηθός διευθυντής (1967-71) και διευθυντής Γυμνασίου (1972-74). Ακολούθως υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής στη Σχολή Stationer’s Company του Λονδίνου, ως επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας (1977-88) και ως διοικητικός διευθυντής του Americanos College.

 

Δήμαρχος

Διετέλεσε επίσης δήμαρχος Λευκονοίκου. Στις δημοτικές εκλογές του 1990 εξελέγη δήμαρχος Λευκονοίκου χωρίς ανθυποψήφιο. Το ίδιο έγινε και στις δημοτικές εκλογές του 1995. Δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του γιατί διορίστηκε υπουργός. 

 

Υπουργός

Την 1η Μαρτίου 1998 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη και ήταν ένας από τους δύο υπουργούς της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση αυτή, μαζί με τον Γιαννάκη Ομήρου, που είχε αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Παραιτήθηκαν και οι δύο στις 4 Ιανουαρίου 1999, διαφωνώντας με την απόφαση για ματαίωση της άφιξης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300 στην Κύπρο.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image