Σούντια Φρόσω

Πρωτοπόρος εκπαιδευτικός της Λάρνακας, αδελφή της επίσης εκπαιδευτικού Κίκας Σούντια.  Γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1896 και πέθανε στη Λάρνακα το 1994, σε ηλικία 97 χρόνων.  Η μητέρα της ήταν Κυπρία (η Κορίνα Πιερίδου) και ο πατέρας της Ελλαδίτης (ο Άγγελος Σούντιας).

 

Η Φρόσω Σούντια φοίτησε στη Σχολή Καλογραιών της Λάρνακας και σπούδασε σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας (Γενεύη) γαλλική φιλολογία και παιδαγωγικά.  Σπούδασε επίσης εμπορικά στη Σχολή Pigier των Παρισίων.  Από το 1930, και για τα επόμενα 30 χρόνια μέχρι την αφυπηρέτησή της, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Λάρνακα. Δίδαξε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο της πόλης, και υπήρξε διευθύντρια του τμήματος θηλέων του ιδίου αυτού εκπαιδευτηρίου.  Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, όταν το σχολείο της αναγκάστηκε να κλείσει με διαταγή των Βρετανών, η Φρόσω Σούντια, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς, λειτουργούσαν στη Λάρνακα «κρυφό σχολειό» και συνέχισαν το εκπαιδευτικό τους έργο.

 

Μαζί με την αδελφή της Κίκα, συνέβαλαν μεταξύ άλλων στη διδασκαλία και διάδοση της γαλλικής γλώσσας και για τον λόγο αυτό τιμήθηκαν με διάφορες διακρίσεις από το Γαλλικό κράτος.  Η Φρόσω Σούντια με τις διακρίσεις «Officier d’ Academie» (1953) και «Palmes Academiques» (1972) και άλλες.

 

Μεταξύ άλλων, υπήρξε αντιπρόεδρος του «Φιλολογικού Ομίλου Λάρνακος», ιδρύτρια της «Alliance Francais» και πρόεδρός της για 17 χρόνια, ενώ ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική.