Ομόδους Σχολή

Ελληνική Σχολή Ομόδους

Image

Η Σχολή στο Όμοδος  ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1953 με πρωτοβουλία του τότε Επισκόπου Πάφου, Φωτίου και  έχει ως Έμβλημα και Σφραγίδα της τον Τίμιο Σταυρό.

 

Όταν ιδρύθηκε το 1953, οι ρίζες της προϋπήρχαν,  αφού το 1796  ιδρύθηκε και λειτούργησε η περίφημη Ελληνική Σχολή Ομόδους. Πρώτος διδάσκαλος υπήρξε  ο ίδιος ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Σταυρού, Οικονόμος Δοσίθεος.

 

Η Σχολή άκμασε στα σκοτεινά και δύσκολα χρόνια της Οθωμανοκρατίας. Τον Ιούλιο του 1821, όμως, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Οικονόμος Δοσίθεος αποκεφαλίστηκε μαζί με τους άλλους αρχιερείς της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Τότε άρχισε και η παρακμή της Μονής, με αποτέλεσμα η Σχολή να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της.

 

Στη συνέχεια, την Ελληνική Σχολή διαδέχτηκαν οι Σχολές του Αρρεναγωγείου και Παρθεναγωγείου γύρω στο 1880. Το 1907 ιδρύθηκε και πάλιν η Ελληνική Σχολή, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της  για οικονομικούς λόγους, αλλά επαναλειτούργησε κατά τη σχολική  χρονιά 1916 - 1917.

 

Από τότε και μέχρι το 1952 το Όμοδος παρέμεινε χωρίς Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Φώτιος, λοιπόν, συνέβαλε στην ίδρυση του Γυμνασίου Ομόδους, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του με το όνομα  «Ελληνικό Γυμνάσιο Ομόδους», αρχικά με τρεις τάξεις και στεγαζόταν στα κελιά του Μοναστηριού.

 

Μαθητές 

Ανάμεσα στους επιφανείς απόφοιτους της Ελληνικής Σχολής Ομόδους ξεχωρίζουν οι  Αρχιεπίσκοπος Πανάρετος, ο Γεώργιος Λουκά και ο  Στυλιανός Χουρμούζιος. Η πορεία και των τριών και η προσφορά τους στον πολιτισμό και στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου υπήρξε σημαντική και μνημειώδης.

 

ΕΟΚΑ

Η έναρξη, όμως, του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 - 1959 εναντίον των Άγγλων δυσκόλεψε το  έργο της Σχολικής Εφορείας, επειδή οι Άγγλοι διψούσαν για εκδίκηση, λόγω του εντοπισμού κρησφύγετου στο Όμοδος και τη σύλληψη ανταρτών που βρίσκονταν σε αυτό. Ακόμη, η Αγγλική Κυβέρνηση αποφάσισε να μην πληρώνει  το Διδακτικό  Προσωπικό των Σχολείων,  γιατί δεν διέθετε χρήματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Οι Ομοδίτες, τότε, μετέφεραν και στέγασαν τη Σχολή στη Μητροπολιτική κατοικία και πλήρωναν το Διδακτικό Προσωπικό από  δωρεές της Εκκλησίας και από εράνους. Με αυτόν τον τρόπο, το Γυμνάσιο Ομόδους κατάφερνε να συνεχίζει τη λειτουργία του παρά τα πολλαπλά προβλήματα. Με τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1959, άρχισε η ανέγερση του νέου κτηρίου με τη βοήθεια  της Κυπριακής Κυβέρνησης  και του Υπουργείου Παιδείας. Το 1964 το Γυμνάσιο Ομόδους ολοκληρώθηκε πια σε εξατάξιο σχολείο που λειτούργησε έτσι μέχρι τη σχολική χρονιά 2018-2019.

 

Και Τεχνική

Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες προς όφελος των μαθητών και μαθητριών Ομόδους και των γύρω χωριών αναβάθμισαν το Γυμνάσιο Ομόδους κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, τόσο σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και με τη δημιουργία νέου τμήματος. Με εισηγήσεις των τοπικών φορέων και της Σχολικής Κοινότητας του Γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Κώστα Χαμπιαούρη δημιουργήθηκε και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2023 με το τμήμα Αμπελουργίας - Οινολογίας. Το νεοσύστατο τμήμα δέχεται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κύπρο.  Σχετική απόφαση για μετονομασία του Γυμνασίου Ομόδους σε Γυμνάσιο και Τεχνική καιΕπαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ομόδους, όπως και την εισαγωγή και λειτουργία των ειδικοτήτων της «Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας» και «Οινοποιίας» στο πρόγραμμα του Γυμνασίου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, την 1η Ιουνίου 2019. 

Το νεοσύστατο τμήμα δέχεται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κύπρο. 

 

Στις 5 Ιουνίου 2016 ο Έφορος Εταιριών έδωσε την έγκρισή του για τη δημιουργία του «Σωματείου Στήριξης του Γυμνασίου Ομόδους», το οποίο θα μετονομαστεί σε «Σωματείο Στήριξης της Σχολής Ομόδους». 

 

 

Πηγές:

  1. Ιστοσελίδα Σχολής Ομόδους
  2. Εφημερίδα Πολίτης: Γίνεται καλή δουλειά στο Όμοδος

Φώτο Γκάλερι

Image
Image