Αρβανιτάκης Λέανδρος

Image

Ζωγράφος. 

Γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία, γιος του μουσικοπαιδαγωγού και ιδρυτή της  Ελληνικής Μουσικής Ακαδημίας Κύπρου Γεώργιου Αρβανιτάκη από την Αθήνα και της Ναταλίας Αρβανιτάκη, το γένος Συμεών Μιχαηλίδη, από την Αμμόχωστο. Αδερφός του είναι ο θεατρικός σκηνοθέτης και μουσικός Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

 

Από το 1974 o Λέανδρος Αρβανιτάκης κατοικούσε στην Αθήνα. Άρχισε να ζωγραφίζει σε μικρή ηλικία. Σπούδασε Ναυπηγική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών. Επίσης ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

 

Το 1991 ένα αυτοκινητικό ατύχημα του άλλαξε τη ζωή, προκαλώντας του τετραπληγία. Όντας παράλυτος στα άνω και κάτω άκρα, άρχισε να ζωγραφίζει ξανά με το στόμα το 1998. Το 2001 έγινε μέλος της Διεθνούς Ένωσης. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Κύπρο και συμμετείχε σε ομαδικές.

 

Την αναγγελία του θανάτου του στις 25 Αυγούστου 2022 έκανε ο αδερφός του Κωνσταντίνος, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Ο αδερφός μου μόλις πέθανε. Έζησε τη μισή του ζωή χωρίς τη χρήση των απίστευτα επιδέξιων χεριών του, ωστόσο ποτέ δεν επέτρεψε ούτε σε μια πικρή λέξη να βγει από το στόμα του. Ήταν το καμάρι της οικογένειάς μας και το πιο γενναίο άτομο που γνώρισα ποτέ» αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης.

 

Πηγή 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image