Τσαγκάρης Σωτήρης

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Πελένδρι και σκοτώθηκε στη μάχη που έγινε στην περιοχή του χωριού του στις 17 Φεβρουαρίου 1957.

 

Παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε 8 αδέλφια), είχε αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εργαζόταν ως επιπλοποιός σε δικό του μαγαζί στο χωριό του. Με την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και πρόσφερε κάθε είδους βοήθεια στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του χωριού του. Μεταξύ άλλων, βοηθούσε στη μετακίνηση κι απόκρυψη ανταρτών. Το 1957 ήταν ο πληροφοριοδότης της αντάρτικης ομάδας του Στυλιανού Λένα που δρούσε στην περιοχή, στην οποία ανήκε κι ο αδελφός του Ανδρέας Τσαγκάρης.

 

Όταν η αντάρτικη ομάδα του Λένα εντοπίστηκε από τον αγγλικό στρατό σε περιοχή μεταξύ των χωριών Πελενδρίου και Ποταμίτισσας, ακολούθησε μάχη κατά την οποία πληγώθηκε σοβαρά ο ίδιος ο Λένας (ο οποίος πέθανε αργότερα, στις 28 Μαρτίου 1957, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της βάσης Ακρωτηρίου). Σκοτώθηκε επίσης ένα μέλος της αντάρτικης ομάδας του, ο Δημήτρης Χριστοδούλου. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ο Σωτήρης Τσαγκάρης συνόδευσε μέλος της ομάδας του Λένα, τον Παναγιώτη Αριστείδου, προσπαθώντας να τον οδηγήσει σε ασφαλή περιοχή και να τον συνδέσει με άλλους αντάρτες, ενώ το χωριό Πελένδρι βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Λίγο έξω από το χωριό, όμως, οι δυο άνδρες της ΕΟΚΑ συνάντησαν αγγλική περίπολο που έβαλε εναντίον τους. Ο Σωτήρης Τσαγκάρης, που ήταν άοπλος, χτυπήθηκε θανάσιμα. Ο αντάρτης τον οποίο οδηγούσε ανταπέδωσε τα πυρά, εξουδετερώνοντας την αγγλική περίπολο۠ αν και πληγώθηκε κι ο ίδιος, κατόρθωσε τελικά να διαφύγει.

 

Την σορό του Σωτήρη Τσαγκάρη παρέλαβαν αργότερα οι  Άγγλοι, που την μετέφεραν στις Πλάτρες δεμένη πάνω σε δυο κοντάρια. Παρεδόθη στους δικούς του την επομένη, κι ετάφη στο Πελένδρι, χωρίς όμως να επιτραπεί σε κανένα, εκτός από τους στενούς συγγενείς, να παρακολουθήσει την κηδεία. Την ώρα που η σορός κατέβαινε στον τάφο, σκεπάστηκε με την ελληνική σημαία που κρυφά είχε μεταφερθεί στο κοιμητήριο.