Τζέφρυ Τζώρτζ George Jeffery

Image

Βρετανός αρχιτέκτονας που έζησε και εργάστηκε στην Κύπρο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα (περίοδος Αγγλοκρατίας). Είναι γνωστός ιδίως για τις προσωπικές του έρευνες και το ενδιαφέρον του για το ιστορικό παρελθόν της Κύπρου, καθώς και για τις κυπριακές αρχαιότητες και τα μνημεία του νησιού, στων οποίων την μελέτη αφιέρωσε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

 

Γνωστότερος και σημαντικότερος καρπός της έρευνας και του ενδιαφέροντός του, είναι το βιβλίο του με τίτλο A Description of the HistoricMonumentsofCyprus (Περιγραφή των Ιστορικών Μνημείων της Κύπρου), Το έργο του αυτό, γραμμένο σαν μια περιδιάβαση σε ολόκληρη την Κύπρο, περιγράφει τα μνημεία του νησιού (μεσαιωνικά, βυζαντινά και άλλα, με ιδιαίτερη έμφαση στα μεσαιωνικά, που περιλαμβάνουν ναούς, οχυρώσεις, φρούρια κλπ.) και επίσης περιέχει αναφορές στις πόλεις και στα χωριά της Κύπρου και σε μνημεία και χώρους ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας στις πόλεις και στα χωριά. Το βιβλίο περιλαμβάνει και πολλά αρχιτεκτονικά και άλλα σχέδια μνημείων, καμωμένα από τον ίδιο τον Τζέφρυ, επίσης σχέδια πόλεων, καθώς και λίγες φωτογραφίες. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στη Λευκωσία, από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το 1918. Επανεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1983.

 

Ο Τζωρτζ Τζέφρυ είναι, μεταξύ άλλων, και ο συγγραφέας μιας εκτενούς μελέτης, με τίτλο: Cyprus  Under  an  English  King  in  the  Twelfth  Century ( HΚύπρος υπό την Εξουσία ενός Άγγλου Βασιλιά κατά τον Δωδέκατο Αιώνα). Στο έργο του αυτό, ο Τζέφρυ πραγματεύεται το όλο ζήτημα της κατάκτησης της Κύπρου από τον Ριχάρδο Α ', τον επικαλούμενο Λεοντόκαρδο, το 1191-1192. Το βιβλίο αυτό πρωτοεκδόθηκε στη Λευκωσία, από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το 1926. Επανεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1973.

 

Ωστόσο αξιόλογο σήμερα βοήθημα για τους μελετητές, αλλά και μαρτυρία για την Κύπρο (ιδίως την κυπριακή ύπαιθρο) των αρχών του 20ού αιώνα, αποτελεί το βιβλίο του Τζέφρυ για τα ιστορικά μνημεία της Κύπρου. Ας σημειωθεί ότι ο Τζωρτζ Τζέφρυ εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κύπρο ως έφορος Αρχαιοτήτων.

 

Βλέπε λήμμα: Τμήμα Αρχαιοτήτων

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image