Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Πάφου ΑΠΟΠ

Image

Αθλητικό σωματείο της Πάφου, ένα από τα δυο της πόλης που αγωνίστηκαν στην Α' κατηγορία ποδοσφαίρου της ΚΟΠ. Ιδρύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 με πρωτοβουλία φιλάθλων και παραγόντων της Πάφου και πλήρωσε ένα κενό που υπήρχε μέχρι τότε στα αθλητικά-ποδοσφαιρικά πράγματα της πόλης. Η πρώτη επιτροπή του ΑΠΟΠ απαρτιζόταν από τους Γ. Πιπερίδη (Πρόεδρο), Αχ. Ελευθερίου, Α. Σπύρου, Γ. Χατζηαδάμου, Λ. Χαβουζάρη, Α. Σκιαδά και Α. Αποστολίδη, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τον σύλλογο «Κινύρας». Από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του ο ΑΠΟΠ δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα που γράφτηκε στη δύναμη της ΚΟΠ σαν ομάδα Β' Κατηγορίας. Ύστερα από πολλές και σκληρές προσπάθειες, η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΠ κατόρθωσε να ανέλθει στην Α' κατηγορία το 1966 και στην κατηγορία αυτή αγωνίστηκε για αρκετές ποδοσφαιρικές περιόδους.

 

Ο ΑΠΟΠ εργάστηκε για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην πόλη και την επαρχία Πάφου και μεταξύ των δραστηριοτήτων του ήταν και η διοργάνωση επαρχιακού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

 

Εκτός από την ποδοσφαιρική του ομάδα, ο ΑΠΟΠ διατηρούσε στο παρελθόν ομάδα κλασσικού αθλητισμού, μια από τις επιτυχίες της οποίας ήταν η κατάκτηση της επαμειβόμενης ασπίδας του Δήμου Πάφου το 1967.

 

Ο ΑΠΟΠ, εκτός από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, ανέπτυξε και κοινωνική και εθνική δράση.

 

Το 2000 ο ΑΠΟΠ συνενώθηκε με το σωματείο «Ευαγόρας» και δημιούργησαν την Αθλητική Ένωση Πάφος.

 

Τα χρώματα του ΑΠΟΠ είναι το άσπρο και το γαλάζιο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image