Φλόκκαρος ή βλόκκαρος ή κλόκκαρος

Image

Corvus corax. Οικογένεια: Corvidae. Είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας Corvidae (Κορακοειδών) που απαντάται στην Κύπρο. Το μέγεθός του φθάνει τα 64 εκατοστόμετρα. Αναγνωρίζεται εύκολα από το μέγεθός του και το κατάμαυρο χρώμα του που από κοντά διακρίνεται και το φωσφορίζον πορφυροπράσινο χρώμα του λαιμού του. Το πανίσχυρο μαύρο ράμφος του έχει στο άνω μέρος πυκνές τρίχες. Οι κνήμες και τα πόδια του είναι επίσης κατάμαυρα. Η φωνή του είναι διαπεραστική κι ακούγεται πάντοτε όταν πετά, ένα μονότονο λυπητερό κρώξιμο κρόκ-κλο-κρόκ, απ' όπου φαίνεται ότι πήρε και το όνομα που έχει στην Κύπρο. Φωλιάζει σε προεξοχές απότομων κρημνών, κάποτε και σε ψηλά δέντρα, φτιάχνει δε τη φωλιά του με ξηρά κλαδάκια και την φοδράρει επιμελώς με βρύα και φτερά. Αρχίζει να φωλιάζει κατά τον Φεβρουάριο και γεννά 4-6 πρασινωπά αυγά με γκρίζα στίγματα, το μέγεθος όμως των αυγών είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μεγάλο του σώμα.

 

Ο φλόκκαρος είναι πουλί πολύ χρήσιμο γιατί τρέφεται αποκλειστικά με ψοφίμια και απορρίμματα, γι' αυτό πολύ συχνά απαντάται σε σκουπιδότοπους. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κοράζινον (Corvus corone) και την κατσικορώναν (Pica pica)۠ όμως αυτά τα πουλιά τρέφονται και με ζωντανό θήραμα κι είναι βλαβερά γιατί καταστρέφουν άλλα πουλιά, ακόμη και μικρά στις φωλιές τους, όπως λ.χ. τα περδικάκια έτσι τα δυο αυτά πουλιά είναι επικηρυγμένα κι επιδιώκεται η εξόντωσή τους, σ' αντίθεση προς τον φλόκκαρον που είναι προστατευόμενο πουλί, όπως κι ο γύπας.

 

Ο φλόκκαρος είναι ο κόραξ ή κορακίνος ή και κορακίσκος των αρχαίων Ελλήνων. Τον αναφέρουν αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πίνδαρος, ο Αισχύλος, ο Αριστοτέλης που τον περιγράφει, ο Αιλιανός, ο Θεόφραστος. Μάλιστα οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι από τη συμπεριφορά ή και τον τόνο της φωνής του πουλιού αυτού μπορούσε να γίνεται πρόβλεψη του καιρού.

 

Μύθοι υπάρχουν, επίσης, για το πουλί αυτό. Ένας τέτοιος μύθος αναφέρει ότι το πουλί το είχε κάνει κατάμαυρο ο Απόλλων και του είχε απαγορεύσει να φέρνει νερό στα μικρά του, γιατί είχε οργισθεί μαζί του όταν τον είχε αφήσει φρουρό της Κορωνίδος.

 

Εκτός από την Κύπρο, το πουλί αυτό απαντάται σ' ολόκληρη την Ευρώπη (εκτός από μεγάλη περιοχή της κεντρικής Ευρώπης από την οποία έχει εξοντωθεί), στην Ασία, στην Αφρική, στη βόρειο Αμερική και στις ακτές της Γροιλανδίας. Είναι πουλί που κατοικεί μόνιμα σ' όλα τα πιο πάνω μέρη του κόσμου κι ουδέποτε μεταναστεύει.