Φέρμο Έρασμος, ντα

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος -όπως υποδηλώνει και το όνομά του- από τη μικρή πόλη Φέρμο, ο οποίος το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό της Βενετίας.

 

Ο Έρασμος ντα Φέρμο υπηρετούσε στη φρουρά της Αμμοχώστου αρκετά πριν από την έναρξη της οθωμανικής εισβολής στην Κύπρο και από την έναρξη του πολέμου, στις αρχές του Ιουλίου 1570. Παρέμεινε τότε στην Αμμόχωστο, ως ένας των ηρωικών υπερασπιστών της πόλης. Είχε τότε τον βαθμό του λοχαγού του στρατού της Βενετίας.

 

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων και γενικών επιθέσεων των Τούρκων εναντίον της Αμμοχώστου τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1571, ο Έρασμος ντα Φέρμο ήταν μεταξύ των επικεφαλής αξιωματικών που υπερασπίστηκαν τον Ραβελίνο, δηλαδή το οχυρό στο νοτιοδυτικό άκρο των τειχών της Αμμοχώστου, που δέχθηκε τις σφοδρότερες επιθέσεις, τους περισσότερους κανονιοβολισμούς και το μεγαλύτερο βάρος των τουρκικών εφόδων. Εκεί πληγώθηκε, κατά τη διάρκεια της δεύτερης γενικής επίθεσης των Τούρκων (στις 29 Ιουνίου 1571). Τότε αποσύρθηκε από τη μάχη, και στη συνέχεια τη διοίκηση του λόχου του ανέλαβε ο αδελφός του Ιούλιος ντα Φέρμο, επίσης στρατιωτικός που βρισκόταν στην Αμμόχωστο.

 

Ο Έρασμος ντα Φέρμο πέθανε λίγο αργότερα στην Αμμόχωστο, και ετάφη εκεί, λίγο πριν από την πτώση της στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, και το τέλος του πολέμου.