Καρντόνα Ντον Ιωάννης Don Juan de Cardona

Image

Σικελός ναύαρχος. To 1570 ηγήθηκε σικελικής εκστρατευτικής δύναμης από 10 γαλέρες που εστάλη, μαζί με άλλες δυνάμεις, προς ενίσχυση των Βενετών οι οποίοι αντιμετώπιζαν την τουρκική επίθεση κατά της Κύπρου.

 

Η μικρή σχετικά εκστρατευτική δύναμη των Σικελών, υπό τον Ντον Ιωάννη ντε Καρντόνα, ξεκίνησε από τη Μεσσίνα μαζί με δύναμη από 19 γαλέρες της Νεαπόλεως υπό τον Μάρκες ντε Σάντα Κρουζ και από 65 περίπου γαλέρες (ή λιγότερες) που έστειλε ο βασιλιάς της Ισπανίας υπό τον Ιωάννη Αντρέα Ντόρια*. Ο στόλος αυτός σάλπαρε από τη Μεσσίνα της Σικελίας με αρκετή καθυστέρηση και τελικά ενώθηκε με τον στόλο των Βενετών που είχε ξεκινήσει πιο πριν και που τον είχε συναντήσει στη Σούδα της Κρήτης. Του βενετικού στόλου που έπλεε προς την Κύπρο ηγείτο ο ναύαρχος Ιερώνυμος Ζάνε*.

 

Οι συνεχείς διαφωνίες του Ντόρια με τον Ζάνε, στις οποίες αναμείχθηκε κι ο Ντον Ιωάννης ντε Καρντόνα, συνέτειναν στη διάσπαση και τελική ματαίωση της εκστρατείας αυτής προς την Κύπρο και τη διάλυση του στόλου πριν αυτός πλησιάσει καν τις κυπριακές ακτές. Στο μεταξύ είχαν αλωθεί από τους Τούρκους η Λευκωσία και οι άλλες πόλεις του νησιού πλην της Αμμοχώστου, που άντεξε μια σκληρότατη πολιορκία 11 μηνών μέχρι την πλήρη εξάντλησή της, οπότε παρεδόθη τον Αύγουστο του 1571.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image