Φέρμο Ιούλιος, ντα

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος -όπως υποδηλώνει και το όνομά του- από τη μικρή πόλη Φέρμο, αδελφός του στρατιωτικού Εράσμου ντα Φέρμο (δες προηγούμενο λήμμα).

 

Ο Ιούλιος ντα Φέρμο, ενταγμένος στον στρατό της Βενετίας, υπηρετούσε στην Αμμόχωστο πριν από την εκδήλωση της εισβολής των Οθωμανών στην Κύπρο. Όταν η εισβολή εκδηλώθηκε (αρχές Ιουλίου του 1570) παρέμεινε με τη μονάδα του στην Αμμόχωστο -έναν λόχο τον οποίο διοικούσε ο (μεγαλύτερος προφανώς) αδελφός του, ο λοχαγός Έρασμος ντα Φέρμο.

 

Όταν, κατά τη διάρκεια της σκληρής πολιορκίας της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς, πληγώθηκε σοβαρά ο Έρασμος ντα Φέρμο, πολεμώντας στο οχυρό του Ραβελίνου, ο Ιούλιος ντα Φέρμο - υπολοχαγός έως τότε - προήχθη αμέσως σε λοχαγό και ανέλαβε τη διοίκηση του λόχου του. Στις μεγάλες γενικές εφόδους των Τούρκων που ακολούθησαν, πολέμησε υπερασπιζόμενος τον Ραβελίνο.

 

Μετά τη συνθηκολόγηση και παράδοση της Αμμοχώστου, στις αρχές Αυγούστου του 1571, ο Ιούλιος ντα Φέρμο ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε αργότερα, εάν δηλαδή κατόρθωσε να απελευθερωθεί ή να δραπετεύσει ή εάν εκτελέστηκε ή εάν πωλήθηκε ως σκλάβος στην Ανατολή.