Χούμμοι

Image

Παραδοσιακό είδος κυπριακού φαγητού, με βάση τα ρεβίθια, το οποίο παρασκευάζεται με δυο διαφορετικούς τρόπους: χούμμοι σαλάτα και χούμμοι σούπα. Η προέλευση της λέξης χούμμοι είναι τουρκική.

 

* Οι χούμμοι σαλάτα, που και σήμερα εξακολουθούν να σερβίρονται στις ταβέρνες, παρασκευάζονται ως εξής: Τα ρεβίθια βράζονται και περνούνται από μύλο ή από γουδί για να λιώσουν (συνήθως φουσκώνονται σε κρύο νερό από την προηγούμενη μέρα). Χτυπιέται ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό και λεμόνι, μαζί με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο. Το μείγμα προστίθεται στα λιωμένα ρεβίθια και ανακατεύεται καλά μέχρι να «δέσει». Προστίθεται ανάλογο αλάτι και κόκκινο κοπανισμένο πιπέρι, γαρνίρεται δε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαύρες ελιές.

 

  • Η σούπα χούμμοιχούμμους) γίνεται με τα ίδια υλικά αλλά τα ρεβίθια βράζονται καλά σε κατσαρόλα μέχρι να ψηθούν. Προστίθεται ταχίνι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο.   Όταν «δέσουν», τα ρεβίθια αφαιρούνται, στραγγίζονται και κοπανίζονται σε δοχείο μέχρι να λιώσουν. Προστίθεται σ' αυτά ο ζωμός από το βράσιμο, μαζί με τα υλικά που έχουν ήδη προστεθεί, κι ανακατεύονται καλά. Προστίθενται ψιλοκομμένος μαϊντανός, ελαιόλαδο, ελιές μαύρες και κύβοι ψωμιού ή ψωμιού τηγανισμένου. Η σούπα χούμμοι προτιμάται ακόμη από πολλούς νωρίς το πρωί.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image