«Ψυχικά Νέα»

Image

Εβδομαδιαία αποκρυφιστική εφημερίδα, που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 6.9.1952. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Ανδρέας Ρολάνδης* και αρχισυντάκτης ο γιος του Νίκος Α. Ρολάνδης* (αργότερα υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων).

 

Η πρωτότυπη αυτή εφημερίδα είχε μέγεθος τάμπλοϊτ (48X31 εκ.), ήταν εξάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και τετρασέλιδη, και περιελάμβανε άρθρα, εργασίες, μελέτες και μαρτυρίες για τον πνευματισμό, τον αποκρυφισμό, τον ψυχισμό αλλά και φιλοσοφικά και λογοτεχνικά θέματα.

 

Η εφημερίδα προκαλούσε αίσθηση στο κυπριακό κοινό με τους ισχυρισμούς της για επικοινωνία με γνωστούς επώνυμους νεκρούς λογοτέχνες από τους οποίους ελάμβανε συνεντεύξεις και των οποίων δημοσίευε νέα ποιήματα ή άλλες εργασίες. Τέτοιες συνεντεύξεις δημοσίευσε με τον Δημήτρη Λιπέρτη, τον Κωστή Παλαμά, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Γεώργιο Βιζυηνό, τον  Άγγελο Σικελιανό, τον Γιάννη Βηλαρά και άλλους.

 

Με την εφημερίδα συνεργάζονταν γνωστοί Κύπριοι και Ελλαδίτες λογοτέχνες όπως ο Παύλος Βαλδασερίδης, ο Πάνος Ιωαννίδης και άλλοι με ψευδώνυμα.

 

Τα Ψυχικά Νέα ανέστειλαν την έκδοσή τους στις 19.3.1955 αφού κυκλοφόρησαν 128 φύλλα.