«Ελεύθερη Κύπρος»

Image

Καθημερινή πρωινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 31 Δεκεμβρίου 1977. Εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν η εταιρεία «Τέχνοπριντ Λτδ» (που είχε πρόεδρο τον Νίκο Ρολάνδη και μέλη τους Ιάκωβο Φιλίππου, Σταύρο Αμπίζα, Αλέξη Γαλανό, Μίκη Τσιάκκα, Γ. Παπαγεωργίου και Αντώνη Γερολέμου). Διευθυντής και υπεύθυνος (σύμφωνα με το Νόμο για τον Τύπο) ήταν ο Γιώργος Φιλής.

 

Η «Ἐλεύθερη Κύπρος» Ἀνεξάρτητη Δημοκρατική Καθημερινή Ἐφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (56 Χ 42 εκ.), σχήμα εννεάστηλο (πλάτος στήλης 4 εκ.) και ήταν πολυσέλιδη (8 - 16 σελίδες). Χαρακτηριζόταν από το ωραίο της κασέ, την ποικιλία των ψηφίων και των τίτλων της και είχε πλούσιες ειδησεογραφικές, σχολιογραφικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές σελίδες. Υποστήριζε πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα και τον αρχηγό του Σπύρο Κυπριανού.

 

Με τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος το 1980 και την αποχώρηση αριθμού βουλευτών περιλαμβανομένων του προέδρου της Βουλής Αλέκου Μιχαηλίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Σταύρου Αμπίζα, η εφημερίδα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφορίας και οικονομικά προβλήματα που χειροτέρευσαν μετά την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας»* στις 13 Οκτωβρίου 1980.

 

Έτσι η «Ἐλεύθερη Κύπρος» ανέστειλε την έκδοσή της την 31 Ιουνίου 1981, αφού έζησε 3 1/2 χρόνια και κυκλοφόρησε 1.091 φύλλα.

Φώτο Γκάλερι

Image