«Κυπριακός Τύπος»

Image

Παγκύπρια καθημερινή πρωινή εφημερίδα που άρχισε την έκδοσή της στις 27.1.1935 στη Λευκωσία. Εκδότης ήταν ο φαρμακοποιός Γιάγκος Ευτυχίου Ιωαννίδης και υπεύθυνος συντάκτης της ο εκπαιδευτικός, λόγιος και δημοσιογράφος Θαλής Παπαδόπουλος. Η εφημερίδα ήταν πολύ σημαντική για την εποχή της, τόσο για τη σχολιογραφία και ειδησεογραφία, τοπική και διεθνή, όσο και για τις πλούσιες καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές και αθλητικές της στήλες. Το δημοσιογραφικό στυλ και η γλωσσική κατάρτιση του Θαλή Παπαδόπουλου έδιδαν ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στην αρθρογραφία του.

 

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και αργότερα η εφημερίδα άλλαξε σχήμα και έγινε μικρότερη, γι’ αυτό και ήταν γνωστή ως Τυπούδιν. Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 31.12.1946 αφού έζησε 11 χρόνια και κυκλοφόρησε 2.767 φύλλα. Από το 1947 μέχρι το 1950 ο Θαλής Παπαδόπουλος συνέχισε την έκδοση της εφημερίδας στην οποία δόθηκε ο τίτλος Ἐλεύθερος* Τύπος.

 

Στο αρχικό της σχήμα η εφημερίδα είχε μέγεθος 53X37 εκ., ήταν εξάστηλη (πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.) και τετρασέλιδη. Αργότερα το μέγεθός της περιορίστηκε στα 47X31 εκ., έγινε εξάστηλη και μονόφυλλη (δυο σελίδες).