Παχύαμμος

Image

Με την ονομασία αυτή υπάρχουν πέντε παραλιακές τοποθεσίες στην Κύπρο, που ονομάζονται έτσι επειδή χαρακτηρίζονται από εκτενείς αμμώδεις ακτές. Φυσικά αμμώδεις ακτές υπάρχουν και πολλές άλλες σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Ωστόσο αυτές που φέρουν την ονομασία Παχύαμμος χαρακτηρίζονται αφενός από το ότι εκτείνονται σε μεγάλο μήκος και αφετέρου από το ότι σ’ αυτές η άμμος είναι πολύ περισσότερη, «παχιά», μάλιστα δημιουργεί και μικρούς λόφους.

 

Η κυριότερη, εκτενέστερη και ωραιότερη από τις τοποθεσίες αυτές βρίσκεται στην Καρπασία, μεταξύ Ριζοκαρπάσου και μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Πρόκειται για ωραιότατη ακτή μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων που κλείνεται από δύο βραχώδη άκρα, το άκρο Γαλουνόπετρα στα βορειοανατολικά και το άκρο Παχύαμμος στα νοτιοδυτικά. Μία αμμώδης έκταση ενός περίπου χιλιομέτρου εκτείνεται και πέραν του άκρου Παχύαμμος, στον κόλπο Νάγκωμη. Η αμμώδης και ωραιότατη αυτή ακτή δεν έχει μόνο μεγάλο μήκος, τρία περίπου χιλιόμετρα, αλλά και αμμώδες επίσης βάθος. Η περιοχή αυτή είναι επίσης γνωστή και ως «Χρυσή Ακτή» αλλά και ως «Χελώνες», επειδή αυτές τις ονομασίες έχουν πάρει δύο εστιατόρια που κτίστηκαν εκεί. Πάντως είναι γεγονός ότι στην περιοχή αναπαράγονται χελώνες. Στην περιοχή αυτή, μία από τις ωραιότερες της Κύπρου, φαίνεται ότι κατά την Αρχαιότητα είχε ακμάσει και ένας οικισμός και ίσως να είχε υπάρξει και αγκυροβόλιο.

 

Τοποθεσία με την ονομασία Παχύαμμος υπάρχει και στην επαρχία της Κερύνειας, ανατολικότερα του χωριού Άγιος Επίκτητος και προς το χωριό Άγιος Αμβρόσιος, όπου επίσης η ακτή είναι αμμώδης.

 

Μία τρίτη τοποθεσία με την ονομασία Παχύαμμος βρίσκεται στην περιοχή του Κορμακίτη, νότια του ακρωτηρίου Κορμακίτη και βορειοδυτικά του χωριού Αγία Ειρήνη, στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Μόρφου.

 

Παχύαμμος ονομάζεται και παράκτια έκταση στην επαρχία Αμμοχώστου, ανατολικά του χωριού Σπαθαρικόν, βορειότερα του αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνος.

 

Τέλος, Παχύαμμος ονομάζεται παράκτια έκταση στην περιοχή του χωριού Βοκολίδα, και πάλι στην επαρχία Αμμοχώστου. Στην περιοχή αυτή έχει κτιστεί από Τούρκο επιχειρηματία μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με την ονομασία «Άρτεμις».