Σταύρου-Ιωαννίδου Ρούλα

Image

Ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας.  Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιουνίου 1951 και πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στο RSA , TEFL (UK) και πήρε το δίπλωμά της με διάκριση στη διδασκαλία.

 

Ως εκπαιδευτικός, άρχισε να υπηρετεί από το 1973 στη μέση εκπαίδευση και παράλληλα σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ως ερευνήτρια, συγγραφέας, ανθολόγος και επιμελήτρια εκδόσεων.

 

Εργάστηκε επίσης ως επιστημονική συνεργάτις και υπεύθυνη εκδόσεων στο Γραφείο του Προεδρικού Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εκδόσεων και Πνευματικών Δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ), υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Διετέλεσε μέλος συντακτικών επιτροπών σε Ανθολογίες και άλλες εκδόσεις. Υπηρέτησε, επίσης, ως σύμβουλος καθηγήτρια.

 

Έγραψε ποίηση, πεζογραφία και θέατρο και έχει εκδώσει 19 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έτυχε αναγνώρισης και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, στην Κύπρο και διεθνώς, ενώ βραβεύθηκε επανειλημμένα για το σύνολο του λογοτεχνικού της έργου και για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Το βιβλίο της Κίτρινες Κορδέλες τιμήθηκε με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Jean Monnet.

 

Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και αλλού. Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά. Έργα της παρουσιάστηκαν, επίσης, τόσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όσο και στη σκηνή. Μελοποιημένα ποιήματά της κυκλοφόρησαν σε δίσκους, κασέτες και ταινίες μικρού μήκους. Ασχολήθηκε, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίου, όπου και διακρίθηκε.

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ:

 

1. Ποιήματα , 1974. Τιμητική διάκριση για νέο λογοτέχνη υπουργείου Παιδείας.

2. Τα τραγούδια της μητέρας μου, (ποιήματα), 1983.

3. Του Νησιού μου, 1984. Έγινε ταινία μικρού μήκους για την τηλεόραση και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό "Ο ΛΟΓΟΣ" (Τώρα MEGA).

4. Η πιο ωραία γλώσσα (ιστορίες για παιδιά), α΄ έκδοση 1983, β΄έκδοση 2000. Η εικονογράφηση είναι της συγγραφέως. Εκπροσώπησε την Κύπρο στο Mail Exhibition του Bluffton College, Ohio USA και διακρίθηκε. Διακρίθηκε επίσης για την εικονογράφησή του από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

5. Στις Διαστάσεις των Χρωμάτων (ποιήματα), 1990.

6. Τρεις Ποιητικές Συνθέσεις για την Κύπρο, α΄έκδοση 1992, β΄έκδοση 1995, Εκδόσεις ΕΠΟΚ.

7. Γρηγορείτε (ποιήματα), 1992 . Α΄ Βραβείο Ποίησης Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Μέρος του μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με τον τίτλο  «Εν τη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδι» υπό μορφή τηλεοπτικών spots σε σκηνοθεσία Κάτιας Φιλή και παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ» ( τώρα ΜΕΓΑ).

8. Μνήμες Αναδυόμενες (μελοποιημένη ποίησή της), 1993.

9. Kypros Chrysanthis (Literary Profile), 1994, The Cyprus Pen Publications.

10. Μοιρασμένη Λευκωσία (συνθετικό έργο για τη σκηνή με συνοδεία χορωδίας), 1995. Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας 1995. Παραστάσεις του έργου δόθηκαν στη Λευκωσία, Αθήνα, Κρήτη, Σύρο, Ναύπακτο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μελοποιήθηκε από τρεις συνθέτες (ένα Κύπριο και δύο Ελλαδίτες).

11. Το Έπος της ΕΟΚΑ (μαζί με τον Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη) (σενάριο πολυθεάματος),1996, Εκδόσεις ΣΙΜΑΕ, υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Παραστάσεις του έργου δόθηκαν στη Λευκωσία και στη Ναύπακτο.

12. Μπλουμ, 1998 (πεζογράφημα για παιδιά).

13. Κίτρινες Κορδέλες (Ποιητικοί - Θεατρικοί Διάλογοι), α΄έκδοση 1998, β΄έκδοση 1999.

α) Παραστάσεις του έργου έγιναν σε πολλά μέρη της Ελλάδας με αφετηρία την Αθήνα. Η πρεμιέρα έγινε τον Ιούλιο του 1999 στην Αθήνα.

β) Παρουσιάστηκε από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, τον Ιούλιο του 1999. Οι Κίτρινες Κορδέλες μεταφράστηκαν τιμής ένεκεν στα ιταλικά από τον Ιταλό ελληνιστή Michele Iannelli, με τίτλο Nastrini Gialli, και κυκλοφόρησε το 2001 με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Κύπρου. Απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Jean Monnet.

14. Ανθολόγιο Κειμένων για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ (μαζί με τον Μιχαλάκη Μαραθεύτη), 1998, Εκδόσεις ΣΙΜΑΕ, υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

15. Στα Μετόπισθεν (διηγήματα), 2001. Τηλεοπτικό Σενάριο της συγγραφέως με τον ομώνυμο τίτλο, σκηνοθετήθηκε από τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη σε παραγωγή της τηλεόρασης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

16. NastriniGialli (δίγλωσση ελληνο-ιταλική έκδοση), 2001 - Διεθνές Βραβείο Jean Monnet. Μετάφραση στα ιταλικά: Michele Iannelli. Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

17. Εποχές με Χαϊκού, 2003 (κυπριακή συμμετοχή στο UNESCO World Poetry Day).

18. Αίθουσα Αναμονής, θεατρικό, 2003  (παραστάσεις: Θέατρο Ένα, Λευκωσία, Νοέμβριος 2002-Φεβρουάριος 2003. Εκπροσώπησε την Κύπρο  στο International Playwriting Festival 2002, Warehouse Theatre, Croydon, London, Νοέμβριος 2002).

19. Ξενιτεία, 2003 - Εκδόσεις Γραφείου Προεδρικού Επιτρόπου (Ανθολογία που περικλείει ένα θησαύρισμα ποιητικών και πεζών κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας, με θέμα τη μετανάστευση, τη ζωή στην αλλοδαπή, τη νοσταλγία για τη γενέθλια γη και τον πόθο για επιστροφή).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Polignosi. com