Νέο Λειβάδι

Image

Οικισμός που ιδρύθηκε το 1954 από κατοίκους του χωριού Λειβάδι της επαρχίας Πάφου, οι οποίοι και μετακινήθηκαν και κατοίκησαν αλλού με απόφαση και χορηγίες της τότε αγγλικής αποικιακής κυβέρνησης της Κύπρου. Ο οικισμός, αγροτικός κυρίως, ιδρύθηκε στην περιοχή της Μόρφου, δίπλα στο χωριό Πραστειόν, και συγκεκριμένα σε έκταση γης 800 περίπου σκαλών, η οποία ήταν ιδιοκτησία του εκεί μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, γνωστού ως Μπάρατζ'η ή και Πάρατζ'η. Την γη αυτή η τότε αποικιακή κυβέρνηση είχε αγοράσει από το μοναστήρι του Κύκκου, του οποίου το εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Μπάρατζ΄η ήταν μετόχι. Ο ερειπωμένος ναός του μοναστηριού του Μπάρατζ΄η επιδιορθώθηκε το 1955 από τους Λειβαδιώτες και λειτούργησε για αρκετό καιρό ως η εκκλησία του ιδρυθέντος εκεί οικισμού.

 

Σχετικά με τις αποζημιώσεις και χορηγίες που η αποικιακή κυβέρνηση παρέσχε ως κίνητρα σε όσους εγκαταστάθηκαν στο Νέο Λειβάδι, δες στο λήμμα Λειβάδι (Πάφου). Δες και λήμμα Πάρατζ'η ή Μπάρατζ'η μοναστήρι.

 

Ουσιαστικά ο οικισμός Νέο Λειβάδι ενίσχυσε το χωριό Πραστειόν Μόρφου, με το οποίο και συνενώθηκε. Μάλιστα το χωριό αυτό αναφέρεται και ως Πραστειόν – Νέο Λειβάδι.