Πατσαλίδης Κύρος

Βαρύτονος

Image

Ο Κύρος Πατσαλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο στις 6 Αυγούστου 1961 και είναι ένας από τους σύγχρονους λυρικούς καλλιτέχνες που ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία.

 

Το 1995 Κέρδισε το Α΄ βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού για τους κυρίους ρόλους της όπερας του Ντονιτζέττι «Το ελιξήριο του έρωτα» στον ρόλο του Μπελκόρε,σε μία συμπαραγωγή της Όπερας Αρένα της Βερόνας, με την Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης.Την κριτική επιτροπή προήδρευε η διάσημη σοπράνο Ντέϊμ Τζόαν Σάδερλαντ ( Dame Joan Sutherland) και ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Σερ Ρίτσαρντ Μπόνϊ ( Sir Richard Bonye).

 

Έκτοτε ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία με εμφανήσεις σε θέατρα, αίθουσες συναυλιών και διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων η Κρατική Όπερα της Βιέννης, η Οπερα Φιλαρμόνικο – της Βερόνας, η Κρατική Όπερα Βαρσοβίας,το Κρατικό Θέατρο Σπολέτο, το Κρατικό Θέατρο Χοβελιάνος-Αστούριας, την Κρατική Όπερα Βουδαπέστης,την Κρατική Όπερα Μάριμπορ,την Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών, το Μέγαρο Φίλων Μουσικής Βιέννης,το Μέγαρο Μουσικής Μονάχου, το Μέγαρο Μουσικής Βερολίνου,το Μέγαρο   Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων-Σπολέτο Ιταλίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Κούχμο Φινλανδίας,το Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού Βαρσοβίας,στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Βιέννης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών- Ηρώδειο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια,στο Πάφος 2017 Πολιτιστική Πρωτευουσα Ευρώπης κ.ά.

 

Συνεργάστηκε με πολλές συμφωνικές ορχήστρες όπως, Φιλαρμονική Βερολίνου, Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης,Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας της Βιέννης, Συμφωνική Ορχήστρα Αγίου Στεφάνου Βιέννης, Ορχήστρα Μότσαρτ Βιέννης Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόμπερτ Σιούμαν-Γερμανίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Αγίας Πετρούπολης, Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Μόσχας,Ορχήστρα Μπαρόκ της Γαλλίας Καμπρίτζιο Στραβαγκάντε, Συμφωνική Ορχήστρα Λεόν Ισπανίας, Συμφωνική Ορχήστρα Βουλγαρίας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου , Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Κύπρου κ.ά.

 

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πάνω από 70 πρωταγωνιστικούς ρόλους όπερας, oπερέττας και ορατορίου, μεταξύ των οποίων Μάκμπεθ, Ζερμόν,Αμονάσρο, Ριγκολέττο,Μαρτσέλλο,Βαλεντίνο, Ενρίκο, Μπελκόρε, Γουλιέλμο, Αλφιο, Εσκαμίγιο,Κόντε αλ Μαβίβα, Ντόν Τζιοβάννι κ.ά.υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία επώνυμων μαέστρων μεταξύ των οποίων Sir Richard Bonye, Sir Richard Bonye, Andrea Licata, Vladimir Askenasy, Jacek Kaspszyk, Andrea Licata, Geza Oberfrank, Job Jahky, Tobias Foskett , Niels Muus, Andras Deak, Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Gianfranco de Bosio, Prof. Friedrich Goetz, Michael Leinert, Eike Grams, Plamen Kartaloff,LinaWertmüller, Patricia Paton, Danielle Abbado,Graham Vik,Guy Joosten, Elijah Moshinsky κ.ά.

 

Τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2018 τραγούδησε  το ρόλο του Ενρίκο από την Λουτσία ντι Λάμμερμουρ και τον Ιανουάριο του 2019  Σιμόν Μπογκανέγκρα παραγωγές της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, στην νέα σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Νιάρχου στην Αθήνα.

 

Εχει τραγουδήσει σε πολλές παραγωγές όπερας και συναυλιών στο Ηρώδειο, μεταξύ των οποίων Κάρμεν,Ο Χρυσός του Ρήνου,Οι Παλιάτσοι,Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Καρμίνα Μπουράνα και πρόσφατα το έργο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη “9η Ιουλίου” σε ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, τη Χορωδία “Διάσταση” καί 15μελής ορχήστρα.

 

 

» Βλέπε Βίντεο: 9η Ιουλίου 

 

 

Ξεχωριστή στιγμή στην πορεία του ήταν όταν τραγούδησε τον Οκτώμβριο του 2018 το μέρος του βαρυτόνου στην Παγκόσμια Πρώτη εκτέλεση του πρώτου Υμνου του Μαραθωνίου της Αθήνας “Νενικήκαμεν” του Γιώργου Θεοφάνους, στο Παναθηναϊκό Στάδιο μπροστά σε 90.000 θεατές και σε εκατομύρια ανά το παγκόσμιο τηλεοπτικούς θεατές.

 

Με τον συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους συνεργάστηκε στο σύγχρονο ορατόριο «Παναγία η μητέρα του Φωτός» που γιά πρώτη φορά παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Οκτώβριο του 2020 στην Κύπρο.

 

Από το 2005 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται σε συναυλίες με την παγκοσμίου φήμης ορχήστρα Wiener Mozart Orchester ( Ορχήστρα Μότσαρτ Βιέννης) στην Κρατική Οπερα της Βιέννης (Staatsoper) καί στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής (Musikverein) ερμηνεύωντας γνωστά αποσπάσματα από έργα του Βόλφγκάνγκ Αμαντέους Μότσαρτ (W.A.Mozart).

 

Παράλληλα με την καλλιτεχνική διεθνή του πορεία,το 2004 με πρωτοβουλία του ίδρυσε το “Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρό Βιέννης”. Πρωταρχικός στόχος του Κ.Π.Κ.Βιέννης είναι η προβολή της Κύπρου, η Κατεχόμενη Γής μας και η καταπάτηση από την τουρκική εισβολή και την Τουρκία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Μέσα από εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και εφαρμόζωντας την Πολιτιστική Διπλωματία, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν αντικατοχικές-διαφωτιστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με λόγο,προβολή ταινιών και καλλιτεχνικού μέρους, όπως «Η Αποψη γής», « Τα κάστρα του κατεχόμενου Πενταδακτύλου», « Κερύνεια, η δική μας Πόλη», «Λευκωσία-Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού», « Η Πύλη της Αμμοχώστου και η Κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου», «Λευκόνοικο...της Μεσαρκάς καμάρι», « Μόρφου, η κατεχόμενη πόλη της Αφροδίτης» κ.ά.

 

Πέτυχε τη συμμετοχή του ΚΠΚ Βιέννης,στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής Πολιτιστικών Ινστιτούτων ευρωπαϊκών χωρών στην Βιέννη ( EUNIC).

 

Με δική του πρωτοβουλία και μετά από Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, έχει πετύχει να καθιερωθεί η θεσμική συμμετοχή κλιμακίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Κύπρου και μικτής τετράφωνης Χορωδίας από τα Μουσικά Λύκεια της Κύπρου ,στην καθιερωμένη από το 2005 “Κυπρίων Συναυλία” στην αίθουσα Μπράμς στο ξακουστό ανά το παγκόσμιο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην Βιέννη (Musikverein) την οποίαν διοργανώνει το «Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης» και στηρίζουν το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

 

Τιμήθηκε από πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας του Κύπρου.Επιλέγηκε σαν μία από τις 50 προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία ,στην ιστορική συλλεκτική επετειακή έκδοση της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Κύπρου, στα πλαίσια των 50χρονων της εταιρείας.

 

Εχει τραγουδήσει σε αρκετές συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό,μεταξύ των οποίων «Καρκινοπαθείς και Φίλοι», «Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου», «Φιλανθρωπικό Ιδρυμα ΤΑΜΑ», «Ιδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου»,»Ιδρυμα Αναστάσιος Γ.Λεβέντης», « Ερυθρός Σταυρός», «Ροτταριανός Σύνδεσμος Λευκωσίας», «Βοηθείστε την ΕΛΛΑΔΑ» ( στην Βιέννη), «Βοηθείστε τον Αγιο Στέφανο»( Βιέννη), «Σχολή Τυφλών» κ.ά.

 

Σημαντική είναι και επί 30 χρόνια συμμετοχή του,ώς σολίστ, σε συναυλίες διαφώτισης και ενημέρωσης της προσφυγικής χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας» σε σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις, η οποία τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον πρόσφατο Σεπτέμβριο, ανακυρήσσοντας το σε Επίτιμο Μέλος της Χορωδίας.

 

Είναι ο πρώτος κύπριος λυρικός καλλιτέχνης που ηχογράφησε σε ψηφιακό δίσκο αποσπάσματα  από  δημοφιλείς  όπερες  με τον τίτλο “Pieta , rispetto, amore”.

 

Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών ( τάξη Κ.Μορφονιού) με τις ψηλότερες διακρίσεις, ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τούς βαρυτόνους Walter Berry και Gottfried Hornik,μετά από υποτροφία του «Ταμείου Μουσικής και Καλών Τεχνών» της Κύπρου.

 

Μελέτησε στην Ιταλία,τεχνική τραγουδιού και ρεπερτόριο όπερας,στο Μιλάνο με τον μαέστρο Αταλμπέρτο Τονίνι,τον Σιμόνε Μπάττι και στην Μότενα με τον Αρρίγκο Πόλα, καθηγητή του Λουτσιάνο Παβαρόττι.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Παραγωγές
Ριγολέττος (Rigoletto), 1989-1990
Ο μαγικός αυλός (Die Zauberflöte), 1990
Ο μαγικός αυλός (Die Zauberflöte), 1991
Κάρμεν (Carmen), 1999
Τραβιάτα (H παραστρατημένη) (La traviata), 2001
Μποέμ (La bohème), 2002
Μποέμ (La bohème), 2002
Το ελιξίριο του έρωτα (L’elisir d’amore), 2002
Μάκβεθ (Macbeth), 2003
Τραβιάτα (H παραστρατημένη) (La traviata), 2003
Κάρμεν (Carmen), 2004
Μάκβεθ (Macbeth), 2004
Μποέμ (La bohème), 2005
Κάρμεν (Carmen), 2007
Μποέμ (La bohème), 2007-2008
Μποέμ (La bohème), 2008
Μαραθών-Σαλαμίς (Marathon-Salamis), 2010
Μποέμ (La bohème), 2010
Το ελιξίριο του έρωτα (L’elisir d’amore), 2011-2012
Βέρθερος (Werther), 2014
Μποέμ (La bohème), 2014
Μποέμ (La bohème), 2015
Ρέα, 2017
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ (Lucia di Lammermoor), 2018
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ (Lucia di Lammermoor), 2019
Σιμόν Μποκκανέγκρα (Simon Boccanegra), 2019

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image