Γεώργιος Α' Αρχιεπίσκοπος

Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου

Image

Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κυπρου. Ο Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949 (κατά κόσμον Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου). Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνασίο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972) καθώς επίσης και θεολογία (1976-1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία.

 

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον χωρεπισκόπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου Α'. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

 

Βλέπε συνέντευξη: Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

 

 

Παράλληλα, με τα πιο πάνω καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

 

Σύλληψη

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της υπ' αριθμόν 507/3.2.94 απόφασής του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

 

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

 

Μητροπολίτης Πάφου

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την εκλογική συνέλευση, που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθηκε στην έδρα του.

 

 

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022 μετά το θάνατο του Χρυσοστόμου Β εξελέγη νέος Αρχιεπισκοπος Κύπρου. Κατά την ψηφοφορία έλαβε 11 ψήφους έναντι 4 του Λεμεσού Αθανάσιου και υπήρξε μια αποχή. 

 

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τους Λουθηρανούς και τις Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες. Υπήρξε επίσης επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

 

 

Πηγή:

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image