Πισής Στέλιος

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στη Λεμεσό, το 1976. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος, παίζοντας πιάνο. Όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυική δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μια και δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να παίζει πιάνο. Στα δέκα του χρόνια δεν μπορούσε πια να περπατήσει και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Παρόλα αυτά η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε να αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι και παράλληλα να ανακαλύψει την ικανότητά του στο τραγούδι και στη σύνθεση.

 

Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του Είναι στολίδι τ' ουρανού, το οποίο ερμήνευσε ο ίδιος. Ένα χρόνο μετά βραβεύτηκε από την UNESCO, στο πλαίσιο του προγράμματος Artists across the frontiers για το τραγούδι του Ψηφίδες, το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαρίας, τα οποία κλάπηκαν και πωλήθηκαν από τους Τούρκους. Το 1996 ο Στέλιος Πισής μπήκε για τα καλά στο χώρο της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας αρχίζοντας να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers με τη δυνατότητα πλέον να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά πραγματοποιήθηκε το 1997, με μια σειρά τραγουδιών εμπνευσμένων από το δράμα της Κύπρου που κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο Ψηφίδες. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Υπέρβαση, ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική.

 

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα σ’ ένα κρεβάτι, μ’ έναν αναπνευστήρα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία τις νότες. Το 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του Στέλιου Πισή με τίτλο Κασταλίας και Σειρήνων που περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, που ερμηνεύουν αξιόλογοι Κύπριοι τραγουδιστές, καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης. Το 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Στέλιου  που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς του Γιώργου Τσιάκκα «Μίλα μου».

 

Τα έσοδα από τους δίσκους του Στέλιου Πισή διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο ίδιος τιμήθηκε επανειλημμένα τόσο για την προσφορά του, όσο και για τη δύναμη της θέλησής του.

 

Το 2007, το ντοκιμαντέρ «Στέλιος» ή «Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και διεθνώς και το 2008 πήρε α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.