Χριστοφόρου Λουκάς

Image

Κύπριος ακαδημαϊκός με διεθνή σταδιοδρομία. Ο Λουκάς Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πεντάκωμο της Επαρχίας Λεμεσού, το 1937. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester, το οποίο του απένειμε τα πτυχία PhD  to 1963  και DSc το 1969. Για 38 χρόνια εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνητής και ως διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων στο Oak Ridge National Laboratory και στο National Institute of Standards and Technology. Δίδαξε για 32 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Tennessee ως Ford Foundation Professor of Physics. Δίδαξε επίσης ως προσκεκλημένος καθηγητής και εργάστηκε ως ερευνητής σε πολλά άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

 

Από το 1995 είναι Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory. Συνέγραψε-εξέδωσε 21 επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε περίπου 400 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Το ερευνητικό του έργο καλύπτει πάνω από τέσσερις δεκαετίες και αφορά την Ατομική και Μοριακή Φυσική, τη φυσική ακτινοβολιών και πλάσματος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια, καθώς και τις εφαρμογές των αποτελεσμάτων της βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών και ενέργειας.

 

» Βλέπε συνέντευξη στην Εφημερίδα Καθημερινή

 

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και άλλων επιτροπών και οργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων.  Το 1980 εξελέγη αντεπιστέλλον και το 2001 τακτικό  μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Προήδρευσε της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Λουκάς Χριστοφόρου εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών την 21η Ιανουαρίου 2021.

 

Κυπριακή Ακαδημία

Είναι Μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και Μέλος/Πρόεδρος πολλών επιστημονικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και άλλων επιτροπών. 

 

Είναι Εταίρος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (1974-), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (1976-), Αντιπρόεδρος του European Academies’ Science Advisory Council (2013-2016), Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2001-), Μέλος της European Academy of Sciences and Arts (2013-), Μέλος της Academia Europaea (2014-), Μέλος της World Academy of Arts and Sciences (2015-), Senior Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory (1995-), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Foreign Member of the Montenegrin Academy of Sciences and Arts (2011-), και Επίτιμος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2015-). Για το έργο του έχει λάβει το Alexander von Humboldt Senior Scientist Award, το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Αριστείο Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες διεθνείς διακρίσεις.

 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Εφημερίδα Φιλελεύθερος: Εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών